Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

In memoriam: Albert Heijn

Op donderdag 13 januari 2011 overleed Albert Heijn op 83-jarige leeftijd in zijn landhuis in het West-Engelse Pudleston. Hij was de kleinzoon van de oprichter van het familiebedrijf dat in 1887 in Oostzaan van start ging en uitgroeide tot de grootste supermarktketen van Nederland.

Onderaan beginnen

Na een opleiding bedrijfskunde aan het instituut Nijenrode in Breukelen en stages in Zürich en Londen kwam hij in 1949 de gelederen van het familiebedrijf versterken. Hij kwam bepaald niet in een gespreid bedje terecht. Onderaan de ladder beginnen was het parool. En dus kwam hij achter een toonbank terecht in een filiaal aan de PC Hooftstraat in Amsterdam. De jonge Albert Heijn stond later als manager aan de wieg van de eerste zelfbedieningswinkel en de eerste supermarkt van het bedrijf. Die eerste supermarkt werd in 1955 geopend in Rotterdam. De primeur had Albert Heijn echter niet met die eerste supermarkt. Die eer komt de firma Van Woerkom toe die al in 1948 een zelfbedieningswinkel opende.

Albert Heijn Foto: Johan Weemhoff, Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Carrière

De carrière van Albert Heijn in het familiebedrijf verliep in hoog tempo. In 1958 werd hij benoemd tot president-directeur en een jaar later maakte hij als plaatsvervangend lid deel uit van de Raad van Bestuur. In 1962 maakte hij als 35-jarige de opstap naar de hoogste functie in het bedrijf: president van de Raad van Bestuur van Koninklijke Ahold NV. In 1989 nam hij als hoogste baas afscheid van het concern, al bleef hij nog tot 1997 aan als lid van de Raad van Commissarissen. Voor zijn verdiensten werd hij diverse keren onderscheiden, onder meer als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en Commandeur in de Orde van Leopold II (België). In 1989 werd Albert Heijn benoemd tot ereburger van Zaanstad.

De museumwinkel van Albert Heijn op de Zaanse Schans. Via Wikimedia (publiek domein).

Carpe Diem

Zo’n twintig jaar geleden, sinds zijn pensionering, verruilde de geboren Zaandammer zijn luxe villa in Aerdenhout voor een landhuis in Pudleston, een Engels dorp bij de grens van Wales. De laatste jaren kwakkelde hij met zijn gezondheid. Geplaagd door polioverschijnselen bracht hij zijn laatste levensjaren door in een rolstoel. Toch bezocht hij nog met regelmaat de Zaanstreek waar hij opgroeide. “Ik ben altijd een Zaandammer gebleven”, was zijn standaard reactie. Het leven van Albert Heijn kende hoogte- en dieptepunten. Zakelijk ging het hem voor de wind, maar in het persoonlijke vlak kreeg hij veel tegenslagen te verwerken. Zijn tweede vrouw Loes overleed, evenals zijn derde echtgenote Olga. In 1987 verloor hij zijn broer Gerrit Jan die tijdens een geruchtmakende ontvoering werd vermoord. In 1997 verscheen het boek ‘Albert Heijn, de memoires van een optimist’, geschreven door J.L. de Jager. Bij de presentatie van het boek zei hij opgewekt: “Toch ben ik altijd een onverbeterlijke optimist gebleven. Mijn motto is Carpe Diem. Misschien wat oubollig, maar voor mij heeft het wel degelijk een betekenis gekregen.”

Auteur: Peter Roggeveen

Publicatiedatum: 17/01/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.