Huize Brakestein, Wezenputten en Skilsloot

Huize Brakestein dateert uit de 17e eeuw. Dit landhuis is sterk verbonden met het maritieme verleden van Texel. Volgens de overlevering vertoefden de admiraals Michiel de Ruyter en Maarten Tromp tijdens hun bezoeken aan het eiland in dit huis.

Huize Brakestein heette oorspronkelijk ‘het Huis aan den Put’, maar werd rond 1745 vernoemd naar de familie Braak, die hier lange tijd woonde. Aan het eind van de 18e eeuw liet de toenmalige eigenaar Leendert den Berger bij Huize Brakestein een tuin in Franse stijl aanleggen. In deze tuin stonden o.a. beelden van Ceres en Neptunus die momenteel in de tuin van Atelier De Vermaning in Den Hoorn staan.

Tegenover Brakestein ziet u de Wezenputten. Oorspronkelijk waren er vijf waterputten, waarvan er nu nog twee over zijn. Deze putten danken hun naam aan de eigenaar, het weeshuis in Den Burgh. De regenten verkochten in de 17e eeuw het water vooral aan scheepskapiteins die vanaf de Rede van Texel voor een lange reis naar de Oost vertrekken. De geldkist waarin de regenten van het weeshuis de opbrengst van de waterverkoop bewaarden, is te zien in het Juttersmuseum in Oudeschild.

 

 

Publicatiedatum: 12/09/2011