Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Huis de Pinto bloeit weer als vanouds

In de jaren zestig was het prachtige pand Huis de Pinto in de Nieuwmarktbuurt bijna gesloopt. Monumentenredder Geurt Brinkgreve wist dat te voorkomen.

Het voormalige woonhuis in de Sint Antoniebreestraat 69 ontleent zijn naam aan een van de eerste bewoners, de familie De Pinto. De Pinto’s waren rijke Portugese-Joodse kooplieden en bankiers. David en Isaac de Pinto gingen vriendschappelijk om met stadhouder Willem IV en financierden de oorlog met Frankrijk.

Huis De Pinto in de jaren zeventig. Via Stadsherstel Amsterdam.

In de negentiende eeuw verloor het huis zijn woonbestemming, waarna diverse bedrijven en werkplaatsen erin trokken. Na de Tweede Wereldoorlog zag het eens zo rijke pand eruit als een krot. Eind jaren zestig wilde de gemeente Amsterdam dit pand slopen, samen met een aantal naburige, vervallen pandjes. Ze moesten plaatsmaken voor een vierbaansweg, hotels en kantoren. De buurt verzette zich daartegen, zodat die vierbaansweg er nooit is gekomen. In plaats van kantoren verschenen er langs de oude rooilijnen nieuwe woningen.

Huis De Pinto, anno 1973. Via Stadsherstel Amsterdam.

Ook monumentenredder Geurt Brinkgreve, die als de geestelijk vader van Stadsherstel wordt gezien, droeg zijn steentje bij aan het behoud van de buurt. Hij zorgde ervoor dat Huis de Pinto van sloop werd gered. In 1975 kwam het pand in handen kwam van een door hem opgerichte stichting, die het pand nog hetzelfde jaar liet restaureren door architect IJ. Kok. Hij bracht het pand, dat tussen 1605 en 1680 is gebouwd, in de oorspronkelijke staat terug.

Huis De Pinto, St Antoniesbreestraat. Via Stadsherstel Amsterdam.

Na restauratie kreeg het pand een buurtfunctie. Op de begane grond kwam een filiaal van de Openbare Bibliotheek. Toen in 2005 bekend werd dat de bibliotheek zou worden opgeheven, beijverde een groep buurtbewoners zich om het pand voor de buurt te behouden. Dat lukte uiteindelijk. In 2013 liet Stadsherstel een renovatie uitvoeren. En sinds vijf jaar is er op de begane grond een cultureel-literair ontmoetingscentrum gevestigd, dat door 75 merendeels uit de buurt afkomstige vrijwilligers wordt gerund. Het vertrek van de openbare bibliotheek kon niet worden voorkomen, maar dat wordt aardig gecompenseerd door een door een ruilbibliotheek, die welgeteld 1487 boeken telt.

De monumentale gevel van Huis De Pinto. Via Stadsherstel Amsterdam.

Het ontmoetingscentrum viert van 22 tot 31 maart het vijfjarig lustrum met een uiteenlopend programma, dat hier te bekijken is. De benedenverdieping, waar bezoekers rustig een krant of tijdschrift kunnen lezen, bevat prachtige plafondschilderingen. Huis de Pinto is van maandag tot en met vrijdag van 10.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Zondag is het centrum gesloten. Zie ook www.huisdepinto.nl.

Voor dit artikel werd gebruik gemaakt van zowel informatie als foto’s van Stadsherstel Amsterdam.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 12/03/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.