Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Houten woonhuis met twee verdiepingen

Woerdeman dreef in het pand een manufacturenzaak, Krijt verkocht er galanterieën en Servaas had er een groentehandel. Het huis aan de  Noorderkerkstraat 7 in de eeuwenoude Klauwershoek in Zaandam kent een bedrijvig verleden. Thans doet het pand dienst als woonhuis.

Bijzondere dag

Vrijdag 19 april 1963 was een bijzondere dag voor de Zaanse Schans. Op die dag werden maar liefst twee panden naar de Schans overgebracht: Noorderkerkstraat 7 en Bloemgracht 21, beide vanuit Zaandam, op een trailer van de firma Stoof uit Breda. Beide bouwvallige huizen waren eigendom van de gemeente Zaandam die ze graag in rap tempo zag verdwijnen vanwege nieuwbouwplannen. Voor driehonderd gulden per stuk werden ze overgedaan aan stichting Zaanse Schans.

Oude foto bracht uitkomst

Hoe de voorgevel er in de 17e eeuw heeft uitgezien, zullen we nooit weten, ook al omdat het gebruikelijk was dat latere bewoners in financieel voorspoedige tijden hun woning lieten verfraaien met een moderne, eigentijdse gevel. Dat was ook hier gebeurd, zo bleek uit een foto uit 1880, opgedoken uit het gemeentearchief van Zaandam. Die foto vormde de basis voor de reconstructie van de huidige voorname pilastergevel. Aan de hand van een uitgebreide studie in het pand naar bouwdetails van onder meer kozijnfragmenten kon de 18e- euwse gevelindeling met de oorspronkelijke raampartijen worden herleid. De sierlijke kuif van de klokgevel werd door beeldsnijder Buckner uit hout nagesneden, gebaseerd op een tekening van De Jong.

Kalverringdijk 7, anno 2011. Foto: Jolanda Hoogendoorn.

Hoofdbrekens

Houten woningen met twee verdiepingen zijn een schaars goed in de Zaanstreek, zeker als ze uit de 17e eeuw stammen. De restauratie van het pand uit de Klauwershoek kostte architect Cornelis de Jong de nodige hoofdbrekens. Zowel in- als uitwendig was er flink huisgehouden en deed weinig nog herinneren aan de oorspronkelijke situatie. Vooral de voorgevel had het moeten ontgelden en was stevig toegetakeld door allerlei verbouwingen. Grote etalageramen bepaalden het beeld van wat eens een voornaam woonhuis was geweest.

Originele indeling

Hoewel ook het interieur in de loop der tijden grote veranderingen had ondergaan, werd wonderwel bij het verwijderen van de 19e-eeuwse betimmeringen de originele indeling teruggevonden. De gevel van het naar de Zaan gekeerde achterhuis bleek nog vrijwel intact, inclusief de twee smalle ramen op de verdieping, elk voorzien van 21 ruitjes.

Publicatiedatum: 05/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.