Hotspot herberg ‘Zeeburg’

Het was een plek waar de drank rijkelijk vloeide en de warme maaltijd al klaar stond. Reizigers konden er na een lange tocht neerploffen of zelfs blijven slapen. Ook voor mensen uit de buurt was het een plaats van ontspanning en tijdverdrijf. Wie in de zeventiende en achttiende eeuw in Diemen op zoek was naar gezelligheid wist het wel: Herberg ‘Zeeburg’ was de place to be.

Kastelein of mestboer?

De herberg staat sinds ca. 1675 op de plaats waar de Diemerzeedijk afboog. Langs de dijk bevonden zich vroeger stallen, waar de kastelein het vee onderbracht dat door klanten uit de provincie werd aangevoerd voor de Amsterdamse veemarkt. De mest die hij hierbij won verkocht hij door aan plaatselijke tuinders. De herbergier stond dan ook bekend als de ‘mestboer van Zeeburg’. Zeeburg was lang niet de enige herberg in Diemen. Vanaf 1756 had de gemeente een lijst met officieel toegestane tavernes opgesteld, waar ook wijn mocht worden geschonken. Zeeburg was één van de zeven herbergen op de lijst.

Rembrandt als klant

Zeeburg had veel klandizie, omdat schepen hier buitendijks konden aanmeren. Schippers en kooplieden bevolkten de herberg. Maar ook Amsterdamse dagjesmensen die op een zondagse wandeling richting Diemen liepen, wisten de taverne te vinden. De beroemdste van hen was schilder Rembrandt van Rijn, die tijdens een van zijn wandeltochten het interieur tekende van ‘een’ herberg in de bocht van de Diemerzeedijk. Waarschijnlijk ging het om herberg Zeeburg.

Het menu

Wat schafte de pot in een herberg als Zeeburg? Het ontbijt bestond meestal uit brood, kaas en pap. ‘s Middags kwam er vlees of vis op tafel, vaak opgediend met een huisgemaakte saus en groenten en fruit van het seizoen. Het avondeten was een broodmaaltijd. Royale Hollandse maaltijden stilden decennialang de honger van gasten in Zeeburg. Tegenwoordig is Zeeburg geen herberg meer. Het gebouw is een Rijksmonument en er wonen mensen op deze historische hotspot.

Door: Aby Grupstra

De herberg

De herbergDe herberg

Publicatiedatum: 28/03/2012