Hofleverancier Schermer Wijnkoper & Distillateur

Schermer Wijnkoper en Distillateur is één van de laatste/oudste onafhankelijke distilleerderijen van Nederland. Met eeuwenoude, traditionele recepturen wordt in de distilleerderij op authentieke wijze geproduceerd, uiteraard naar moderne maatstaven. Schermer produceert Jenevers (de Ferme Jonge is al 2 keer gekozen is tot 'Lekkerste  Jonge  Jenever van Nederland'!), Bitters, Likeuren, Boeren Jongens, Advocaat, Bisschopwijn en ander Hollands gedistilleerd onder eigen naam. Maar er wordt ook geïmporteerd uit vele landen over de hele wereld.

Op 24 juli 1782 werd ‘Schermer en zoon’ opgericht door Barend Schermer. Na 8 generaties Schermer namen Paul en Joke Blom in 1982 het bedrijf over. Later werden zij bijgestaan door hun dochter Esther, en in 2011 kwamen Martin en Tanja Philipse erbij.

Vin Royal & Liqueur Royale

Deze speciale kruik is gemaakt ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Vin Royal & Liqueur RoyaleVin Royal & Liqueur Royale

Amsterdamse Beerenburger

Schermer heeft altijd het hoofdkantoor gehad in Hoorn, maar er was ook  jarenlang (half 19e tot begin 20e eeuw) een dependance in Amsterdam. Dat kwam doordat Amsterdam rond 1850 heel erg groeide en het bleek noodzakelijk daar ook een handelskantoor te hebben. Daardoor is ook de samenwerking ontstaan met Hendrik Jan Beerenburg op het Kattengat te Amsterdam. Daar haalde Schermer altijd de zakken met de kruidenmix voor de enige echte Beerenburger Kruidenbitter, zoals dat nu nog altijd gebeurt. Schermer is de enige producent van Beerenburger Kruidenbitter (let vooral op de naam ‘Beerenburger’ met dubbel ‘e’ en ‘-er’ erachter!), die nog steeds authentiek gemaakt wordt zónder toevoeging van suiker. De meeste mensen denken vaak dat Berenburg uit Friesland komt, maar het is Amsterdams van origine. Op de etiketten heeft altijd gestaan “koortswerend en maagversterkend”, omdat het van oorsprong een medicinale werking had.

Het team van Schermer

Van links naar rechts: Martin, Tanja, Esther en Paul.

Het team van SchermerHet team van Schermer

Eigen en exclusief

Bij Schermer is sprake van een eigen, onderscheidende identiteit. De mensen bij Schermer gaan met de tijd mee en schuwen trends niet. Maar wat ook bijzonder is, is dat sinds een aantal jaar alle eigen gedistilleerd en vele wijnen van een eigen zeefdruk kunnen worden voorzien. Op die manier worden specialiteiten tot lokale exclusiviteit verheven.

Hofleverancier en een bijzondere dag

Niet voor niets is Schermer op 24 mei 2002 door Koningin Beatrix onderscheiden met het predikaat ‘bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’! De zaak vierde toen het 220-jarig jubileum. De onderscheiding is de ‘kroon’ is op het werk en belooft veel moois voor de toekomst.

Schermer heeft al vele leveringen mogen doen aan het Koninklijk huis en pakt vele hoogtepunten aan om een speciale kruik met hun gedistilleerd te maken. Bijvoorbeeld: Oog-appeltje van Oranje (ter gelegenheid van de geboorte van Amalia), 25 jaar Koningin Beatrix Koningin der Nederlanden, de troonswisseling van Willem-Alexander en nu de ‘Vin Royal’ en ‘Liqueur Royale’ ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk. De troonswisselingskruik hebben wij ook persoonlijk mogen aanbieden aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens hun bezoek aan Hoorn op 14 juni 2013.

Máxima en Willem-Alexander krijgen de troonswisselingskruik

De troonswisselingskruik mocht persoonlijk aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aangeboden worden tijdens hun bezoek aan Hoorn op 14 juni 2013.

Máxima en Willem-Alexander krijgen de troonswisselingskruikMáxima en Willem-Alexander krijgen de troonswisselingskruik

Publicatiedatum: 14/03/2014