Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Historische bakkerij in beschermd dorpsgezicht Ouderkerk

De historische bakkerij van Hans en Willy Out is gevestigd in een prachtig pand met topgevel uit de achttiende eeuw. Op deze idyllische plaats, in het hart van het beschermde dorpsgezicht, wordt al meer dan 400 jaar brood gebakken.

Bakkerij annex tapperij

Al begin 1600 moet op dezelfde plaats een bakkerij zijn geweest. Er is dan sprake van een ‘brood-, koek- en beschuitbakkerij annex tapperij’. De oudst bekende bakker is Bruijn Claesz, die als buurman wordt genoemd in een transportakte van de Portugees-Israelitische Begraafplaats.

Gekroonde krakeling

De bakkerij is in de eeuwen daarna vele malen in andere handen overgegaan. Het oudste zichtbare deel van het pand dateert uit de achttiende eeuw. Boven de winkeldeur is een mooi stukje glas-in-lood te zien, namelijk het bakkerswapen: een gekroonde krakeling.

De bakkerij in Ouderkerk is zelfs ouder dan de Kerkbrug of Korte Brug (1649).

Restauratie

In 1967 werd een nieuwe, specifieke broodbakkerij gebouwd aan de achterkant. In 1971 was de winkel aan de beurt. De restauratie werd gedaan in samenwerking met de architect N. Philippona uit Broek in Waterland, expert in historische panden. Oude balken werden weer zichtbaar gemaakt. De etalages kregen weer hun oude stijl terug.

Ambachtelijke allure

Deze restauratie heeft ervoor gezorgd dat de bakkerij weer de ambachtelijke, historische allure van weleer met zijn houtsnijwerk en antieke toonbank terugkreeg. In 1972 was de bakkerij zelfs hoofdonderwerp in het TV kinderprogramma Bibelebons. Wat we nu zien als de voorkant van de bakkerij was voor 1649 de achterkant. De huidige Kerkstraat was een sloot met een pad erlangs, die de begraafplaats scheidde van de bakkerij.

De voorzijde van de bakkerij was aan de kant van de kerk (nu: Amstelkerk). Daar liep een weggetje dat naar een zogeheten kwakel – een smalle hoge voetbrug over een vaart – voerde. Paarden en wagens moesten toen nog via de Jan Benninghdam, verderop in de Bullewijk.

Diaconiehuisjes

De bakkerij vind je aan de Kerkstraat 1, naast de ophaalbrug over de Bullewijk. Met ernaast de karakteristieke diaconiehuisjes waar o.a. het Historisch Museum Ouder-Amstel zetelt. En pal tegenover de bakkerij ligt Beth Haim, de Joodse Begraafplaats.

Auteur: Alex de Boer.

Publicatiedatum: 27/04/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.