Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Skillepaadje, de Wezenputten en Huis Brakestein op Texel

Het Skillepaadje is een pad dat loopt van de Hoge Berg naar Oude Schild. Het pad heette oorspronkelijk Schiltpad maar ging in de volksmond Skillepaadje heten. Dat is nu de officiële naam.  Aan het Skillepaadje liggen de Wezenputten en Huis Brakestein.

Weeshuis

Oorspronkelijk waren dat er vijf. Nu zijn er nog twee over. Vanaf 1637 was er sprake van een put waaruit zoet water werd gepompt voor de schepen die op de Rede van Texel lagen. Het water uit de putten was ijzerhoudend en daardoor zeer geschikt om gedurende een lange zeereis te bewaren. Voor veel schepen was het volgende innamepunt pas Kaap de Goede Hoop. De tonnen met water werden per praam vervoerd over de Skilsloot, die in die tijd zonder barrières was. Het weeshuis in Den Burg verkreeg de putten in eigendom en had zo inkomsten van de putten uit de verkoop van water.

 

Buitenplaats

Brakestein, dat tegenover de Wezenputten ligt, is van oorsprong een 17e-eeuwse buitenplaats. Het was sinds 1668 eigendom van de familie Braak. Het verhaal gaat dat de admiralen Maarten Harpertz. Tromp en Michiel de Ruyter het huis ‘aan de put’ ofwel Brakestein, regelmatig bezochten. Dat verhaal refereert aan de betekenis van de scheepvaart voor Texel, maar het is niet op feiten gebaseerd. Tromp stierf al in 1653 en De Ruyter vermeldt nergens in zijn nauwgezette journaals een bezoek aan het huis of de eigenaren. De mythe bevestigt het belang van Brakestein in de zeventiende en achttiende eeuw op Texel en de nauwe relatie met de zeevaart en de marine.

De Wezenputten.

Beschilderde wanden

De laatste nazaat van de familie Braak verkoopt Brakestein in 1775 aan Leendert den Berger, opzichter van ’s Lands Werken op Texel. Hij laat het pand verbouwen en verfraaien. In de tweede helft van de negentiende eeuw raakt het huis in verval. Het wordt gedeeltelijk gesloopt en de rest wordt verbouwd. De beschilderde kamerscheidingswanden worden eruit gehaald. Eén daarvan is nu nog te zien in Hotel de Lindeboom in Den Burg.

18e-eeuwse scherven

Aan het eind van het Skillepaadje, bij Het Buurtje op nr. 6 zijn grote hoeveelheden scherven gevonden uit het begin van de achttiende eeuw.

Publicatiedatum: 23/06/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.