Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Hoge Berg en het Doolhof op Texel

Duidelijk zichtbaar in het landschap vormt de Hoge Berg een markant aandenken aan de ijstijd. Deze tot 15 meter hoge glooiing is geen zandduin, maar een stuwwal van keileem. De glooiing strekt van Oost tot Den Hoorn. Door ingrijpen van de mens is een bijzonder cultuurlandschap ontstaan: schapenweiden omzoomd door tuinwallen, schapenboeten en drinkkolken.

Het Doolhof is een klein bosje op de zuidoostelijke helling van de Hoge Berg op Texel ten westen van Oudeschild. De Hoge Berg is 15 meter hoog en een restant van een stuwwal uit de ijstijd.

De Hoge Berg.

De Engelse Steen en de Zeven Pannenkoeken

De geschiedenis van het bosje begint in 1764 toen commissaris en commies Cornelis Roepel een stuk land van 17 are kocht op de Hoge Berg. Van hieraf was en is er een prachtig uitzicht op de Rede van Texel. Bovendien is er ook een klein heuveltje in het gebied. Over dit heuveltje gaan verhalen op Texel dat er een grote kei, de Engelse steen, in verborgen zou liggen. De kei heet de Engelse Steen omdat hij helemaal onder de Noordzee door zou lopen tot in Engeland. De heuvel is te beklimmen over zeven treden: ‘de Zeven Pannenkoeken’.

De Hoge Berg, van ver zichtbaar.

Sterrenbos en Doolhof

Roepel maakte er een mooi landgoedje van met een sterrenbos en een wandellaan. In 1784 werd het verkocht aan de heer Kikkert. Deze bouwde er een uitspanning en legde er een klein Doolhof aan. In 1840 kwam het bos in bezit van de gemeente. In die tijd werd het een geliefd doel voor uitstapjes en dat bleef het.

Bossiesdag

Het doolhof verdween in de loop der tijd en werd een bos, Met Pinksteren is het Bossiesdag. Dan gaat de Texelse jeugd naar de plek van het Doolhof. Deze gewoonte is door de kerken van Den Burg aan het eind van de twintigste eeuw weer opgepakt.

Publicatiedatum: 23/06/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.