Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Oude Raadhuis van Hilversum (nu Museum Hilversum)

In de burgemeesterskamer van het Oude Raadhuis worden nu exposities georganiseerd en in de raadszaal kun je een bruidspaar aantreffen. Tot 1931 ging het er hier heel anders aan toe. Anderhalve eeuw lang werd er recht gesproken.

Bruisend centrum van Hilversum

Vroeger stond op de plek van het Oude Raadhuis het eerste Regthuys. Hier ging het er soms heftig aan toe. Erfgooiers waren het lang niet altijd eens met het besluit van het dorpsbestuur. De Kerkbrink waar het Regthuys aan ligt, was het bruisende centrum van Hilversum. Het eerste Regthuys brandde af tijdens de grote dorpsbrand in 1766. Hoe het nieuwe Regthuys eruit zag kunnen we zien op het schilderij van James de Rijk uit 1860. Hij schilderde de populaire veemarkt die vele bezoekers van heinde en verre trok. Links is het Regthuys te zien.

De veemarkt in Hilversum met op de achtergrond het Regthuys, circa 1860, door James de Rijk.

Duurzaam

Hilversum groeide flink en het gemeentebestuur drong aan op een nieuw raadhuis. Architect J. Rietbergen kreeg de opdracht en realiseerde in 1882 een charmant neorenaissance raadhuis. Het werd een wat wij nu noemen duurzaam gebouw.  De binnenmuren van het in 1768 herbouwde gebouw bleven staan en de materialen van gesloopte gedeelten werden hergebruikt. Het Raadhuis is gebouwd in neorenaissancestijl. De typisch Gooise combinatie van kerk, raadhuis en brink, kom je alleen in Hilversum nog tegen. Boven de deur op de beletage is het wapen van Hilversum te zien,  vier goudkleurige boekweitkorrels op een blauw schild.

Aan het begin van de twintigste eeuw groeide Hilversum harder dan was verwacht. Het gemeentebestuur groeide uit z’n jasje. De burgemeester maakte weer plannen voor een nieuw raadhuis. Die opdracht kreeg Willem Dudok bij zijn aanstelling als directeur Publieke Werken. Het nieuwe Raadhuis van Hilversum zou het meesterwerk van Dudok worden. Op 7 juli 1931 zat burgemeester Lambooy voor de laatste keer de raadsvergadering voor in het oude Raadhuis.

Het Oude Raadhuys gezien vanaf het terras van Hof van Holland aan de Kerkbrink. Beeld: collectie Streekarchief Gooi-en Vechtstreek, Hilversum.

Goois Museum

Het Oude Raadhuys bood nu onderkomen aan het Goois Museum. Tot 1969 waren er tentoonstellingen over de lokale historie te zien. Met uitzondering van de oorlogsjaren, toen het Raadhuis van Dudok was ingenomen door de bezetter: de burgemeester en zijn bestuur vonden toen tijdelijk huisvesting in het Oude Raadhuys.

Museum Hilversum.

Glazen trappenhuis

In 1988 keerde het museum terug in het gerestaureerde Raadhuis. Om te voldoen aan de hedendaagse museumeisen bouwde architect Hans Ruijssenaars in 2005 extra expositieruimte. Een glazen trappenhuis verbindt de historische ruimte met de centrale nieuwbouw. De drie ronde zalen vangen via de lichtkoepel prachtig licht. De nieuwbouw mocht de aandacht niet afleiden van het reeds bestaande gebouw. De architect heeft de stijlkenmerken van het oude gebouw overgenomen door te kiezen voor dezelfde kleuren en materialen.

Actief beleid

In de ronde zalen zijn wisseltentoonstellingen te zien over de Gooise cultuurhistorie gecombineerd met hedendaagse kunst. Op de parterre is ruimte voor de VVV, een museumwinkel en een museumcafé. Het museum voert een actief beleid en trekt met lezingen, scholenprojecten, kunstsalons en spraakmakende evenementen enthousiaste bezoekers.

De Dudokdependance bij het Raadhuis aan het Dudokpark maakt deel uit van Museum Hilversum.

Auteur: Margriet van Seumeren (red.) m.m.v. Corry Dubois

Bronnen:

  • www.museumhilversum.nlwww.tgooi.info
  • Annette Koenders, Hilversum: Architectuur en stedenbouw 1850 – 1940, Monumenten inventarisatie project, 2001.

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.