Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Zeehoeve: een gelaagde geschiedenis

Boerderij ‘Het Uijlebosch’ heeft zijn functie als Kringenwetboerderij verloren. Waar vroeger de schapen stonden en de boer zijn koeien molk, is nu stichting Herstelling gehuisvest. ‘De Zeehoeve’, zoals het complex nu heet, is een diagnosecentrum. Hier kunnen mensen geholpen worden om hun kwaliteiten te benutten en een advies krijgen voor een passend (werk)traject.

De Zeehoeve

De Kringenwet

De Zeehoeve is een oude Kringenwetboerderij. Dat betekent dat de boerderij viel onder de ‘Kringenwet van 1853’. Deze wet gaf voorschriften over wat, binnen bepaalde afstanden van militaire vestingwerken, gebouwd mocht worden. Eén voorschrift was dat binnen het gevechtsterrein van een fort geen stenen gebouwen neergezet mochten worden. De niet-militaire gebouwen moesten eenvoudig en licht gebouwd worden om in geval van oorlog snel te kunnen worden gesloopt – de vijand kon dit gebouw dan niet meer als dekking gebruiken. Er werd daarnaast gestreeft om boerenbedrijven te vestigen om de weidegronden zo door begrazing laag te houden.

De boerderij in verval

Het Uijlebosch

De eerste boerderij op deze plek, gebouwd in 1847, was ‘Het Uijlebosch’. Deze boerderij lag binnen de kring van Fort Diemerdam. Het huidige houten woonhuis, De Zeehoeve, dateert uit 1881. De Zeehoeve ligt in de tweede kring, van 300 tot 600 meter, rondom het fort.  Alleen de meeste noodzakelijke delen zijn van steen: de fundering en de schoorstenen. De rest van de constructie is van hout. De boederij heeft een zeldzame drijvende kelder: deze kan met het stijgen en dalen van het grondwater op en neer bewegen.

De drijvende kelder onder De Zeehoeve

Huidige functie

In 1996 is de laatste bewoner hier vertrokken. Na een periode van ernstige verwaarlozing, verwoesten een storm en een brand de boerderij nog meer. Eind 2003 koopt Stadsherstel Amsterdam De Zeehoeve op. Men wil dit unieke historische erfgoed graag behouden. Het complex wordt gerestaureerd en verhuurd aan de Stichting Herstelling. Deze Stichting helpt mensen te bepalen welk werk goed bij ze past. De Zeehoeve wordt nu gebruikt als diagnosecentrum. Hier wordt gekeken welk niveau van werk de clienten aankunnen.

Fort bij Diemerdam

Door: Eva van Dijk.

Publicatiedatum: 21/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.