Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

‘Het monster van Amsterdam’

Jarenlang was de Wibautstraat volgens de Amsterdammers de lelijkste straat van hun stad. Nu ‘het monster van Amsterdam’ in 2015 is opgeknapt, moet er misschien een nieuwe verkiezing worden uitgeroepen. Wordt de Wibautstraat dan eindelijk van zijn treurige troon gestoten? De straat verdient een herwaardering, niet in de laatste plaats vanwege de man naar wie hij is vernoemd.

‘Wie bouwt? Wibaut!’ Deze bekende verkiezingsleus zet de essentie van Wibauts bewind begin jaren twintig van de vorige eeuw treffend neer. De rijke Zeeuwse zakenman en overtuigd sociaal-democraat F.M. Wibaut (1859-1936) maakte van Amsterdam ‘het Mekka van de volkshuisvesting’ en de proeftuin van de verzorgingsstaat. Met een onderbreking van slechts twee jaar zou hij van 1914 tot 1931 wethouder zijn.

Sociale woningbouw

Wibaut wordt gezien als de grondlegger van de sociale woningbouw. Tijdens zijn lange bewind verrees er om de toenmalige stad heen een kring van arbeiderswijken. Samen met de woningbouwverenigingen stampte de gemeente duizenden goedkope huurwoningen uit de grond: in Amsterdam-Noord, de Transvaalbuurt, Betondorp, de Baarsjes, de Spaarndammerbuurt. Ook op het gebied van onderwijs, cultuur, personeelsbeleid en sociale voorzieningen was hij zeer vooruitstrevend.

Wibaut, vrije grafiek.

Wibaut, vrije grafiek.Wibaut, vrije grafiek.

Wibautstraat

Drie jaar na zijn dood werd de gloednieuwe Wibautstraat naar hem vernoemd. Deze kwam in 1939 in de plaats van een spoorbaan: vanaf het Weesperpoortstation bij het Rhijnspoorplein hadden daarover decennialang treinen richting Utrecht gereden. De Wibautstraat zou zijn naam echter niet lang houden. De nazi’s waren niet blij met dit eerbetoon aan de beroemde linkse politicus. Van 1942 tot 18 mei 1945 droeg de verkeersader daarom de naam Weesperpoortstraat. Ook andere straten vernoemd naar joden of leden van het koninklijk huis kregen in die periode een andere naam.

Lelijkste straat

De Wibautstraat heeft jarenlang gegolden als de lelijkste straat van Amsterdam vanwege de kille, zakelijke, betonnen gebouwen. Sommige mensen spraken zelfs van ‘het monster van Amsterdam’. In de Wibautstraat waren lang de redacties van Trouw, de Volkskrant en Het Parool gevestigd. In het Wibauthuis waren de stedelijke bouwkundige diensten gehuisvest, evenals de Personeelsvereniging Wibaut van de gemeente Amsterdam.

Standbeeld

Voor het Wibauthuis stond sinds 1967 een standbeeld van Floor Wibaut. Toen het Wibauthuis in 2007 werd gesloopt, verdween ook het standbeeld. Twee jaar later kreeg het een nieuwe plek op het Rhijnspoorplein. Daar kijkt de wethouder sindsdien vastberaden voor zich uit. De opgeknapte Wibautstraat zal hem vast en zeker deugd doen. Maar welke straat zal voortaan het juk van ‘lelijkste straat van Amsterdam’ moeten torsen?

Dr. F.M. Wibaut (1859-1936) wethouder van Amsterdam (1914-1927) en (1929-1931).

Dr. F.M. Wibaut (1859-1936) wethouder van Amsterdam (1914-1927) en (1929-1931).Dr. F.M. Wibaut (1859-1936) wethouder van Amsterdam (1914-1927) en (1929-1931).

Publicatiedatum: 04/08/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.