Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Drama van de Sint Ritakerk

Het was een mooie dag in Amsterdam-Noord, 17 juli 1943. In de katholieke Sint Ritakerk vindt een eucharistieviering plaats vanwege het 25 jarig bestaan van de kerk. Er zijn meer dan 700 mensen binnen als er een hard gegier boven de kerk klinkt, gevolgd door het geluid van gebroken glas. Daarna wordt het donker. De kerk is gehuld in een grote stofwolk. Er klinkt gekrijs en gekerm van gewonden.

De Sint Ritakerk en bijbehorend klooster in Amsterdam-Noord

Bron: Wikimedia Commons

De Sint Ritakerk en bijbehorend klooster in Amsterdam-NoordDe Sint Ritakerk en bijbehorend klooster in Amsterdam-Noord

Hoe kon dit gebeuren?

Precies op deze bewuste zaterdag tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Sint Ritakerk gebombardeerd door het vuur van geallieerde troepen. Deze troepen hadden als doel niet de kerk en de vele onschuldige bezoekers, maar de vliegtuigenfabriek van Anthony Fokker, die was overgenomen door de Duitse bezetter en werd gebruikt voor oorlogsproductie. De fabriek was echter goed gecamoufleerd, er waren zelfs replica’s van huizen op de daken gemaakt zodat deze niet vanuit de lucht gezien kon worden.

Een fietser bekijkt de ravage die overbleef na de bomaanslag

Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Een fietser bekijkt de ravage die overbleef na de bomaanslagEen fietser bekijkt de ravage die overbleef na de bomaanslag

Ravage

Het bombardement op de Sint Ritakerk had 11 slachtoffers tot gevolg en kende vele gewonden. Er was zeer veel schade. Zo zat er in de vloer een gat met een doorsnee van zeven meter en drie meter diep. Ook werden alle gebrandschilderde ramen in de kerk vernietigd en waren het dak en vele muren ontzet. Daarnaast overleefden het zangkoor van hout, het pas gerestaureerde orgel en een dure geluidsinstallatie die was geschonken in verband met het 25-jarig bestaan,  de aanslag niet. Het zou nog meer dan drie jaar duren tot de kerk opnieuw in volle glorie kon worden gebruikt voor een kerkdienst.

De enorme ravage in de Sint Ritakerk

Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

De enorme ravage in de Sint RitakerkDe enorme ravage in de Sint Ritakerk

Nog meer bombardementen

Er zouden op 25 en 28 juli nog twee bombardementen op Amsterdam-Noord volgen, in een poging om de Fokkerfabriek te vernietigen. Slechts eenmaal werd de fabriek voor een deel geraakt, maar er waren vooral vele onschuldige burgerslachtoffers te betreuren. Ook moesten 5700 mensen gedwongen hun huizen verlaten in verband met de grote schade.

Open wond

De bomaanslagen op Amsterdam-Noord zijn lang een open wond geweest op de ziel van de bewoners. Er werd niet veel over gesproken en de voorvallen werden niet vermeld in de geschiedenisboeken. Het lag zeer gevoelig dat het stadsdeel was geraakt door ‘friendly fire’ van de geallieerden. In 2003 is hier verandering in gekomen. Op de Noorderbegraafplaats is een monument te vinden, waar ieder jaar tussen 17 en 25 juli de slachtoffers worden herdacht.

Auteur: Eva Bleeker

Bronnen

I Love Noord – Dan Klinkt er opeens een vreselijk gegier boven de Sint RItakerk…
Het Amsterdam van Anne Frank – Voltreffer op de St. Ritakerk tijdens de mis
Stadsarchief Amsterdam – Overzicht van het Archief van de Parochie van de Heilige Rita
Ons Amsterdam – Wat was dit eerst: Ritakerk

Publicatiedatum: 26/05/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.