Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Kinderboom op de Volewijck

'Waar komen de baby's vandaan?' Menig ouder zal deze vraag krijgen van zijn of haar kroost. In de loop der eeuwen hebben zich creatieve oplossingen aangediend als antwoord op deze vraag. Komen ze van de ooievaar, uit putten en onder stenen vandaan of uit een kool? Een van deze oplossingen was de kinderboom, die volgens de volksoverlevering te vinden was op de Volewijck in Amsterdam-Noord.

Stelletjes voeren het IJ over naar Amsterdam-Noord om de baby’s uit de boom te plukken, waar ze als trosjes tussen de takken hingen. ‘Pluk mijn, pluk mijn, ik zal alle dagen zoet zijn!’, riepen ze hun toekomstige ouders toe.

De Kinderboom op de Volewijck, verbeeld op een centsprent van Alexander Cranendonq (1799-1869). Bron: Wikimedia Commons

Niet alleen op de Volewijck was een kinderboom te vinden. Ook bij Kraantje Lek in Overveen stond een kinderboom, evenals een dikke boom in het bos achter de Fraylemaborg in Slochteren. Net als de ooievaar en de kool is het verhaal van de kinderboom een variant op de volksverhalen die ontstonden over de herkomst van kleine kinderen, toen seksualiteit nog een taboe was. Op de Volewijck, waar ook het beroemde galgenveld van Amsterdam was, kwamen leven en dood  erg dicht  bij elkaar.

Auteur: Eva Bleeker

Bronnen

I Love Noord – Kindjes Plukken op de Volewijck
Licht op Legenden – De Kinderboom van Volewijck

Publicatiedatum: 26/05/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.