Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Herengracht 493

Dit 17de-eeuwse dubbele huis werd in 1766/67 grondig verbouwd. Rond ±1770 komt bij het dubbel huis de lijstgevel met een groot driehoekig fronton weer in de mode. Dit is een vroeg voorbeeld in een late Lodewijk XV-stijl. De fraaie zandstenen gevel heeft een rechte kroonlijst met een groot driehoekig fronton met in het timpaan een alliantiewapen. Daarachter bevindt zich een attiek met siervazen.

Van wit naar grachtengroen

Het dak wordt gesierd door fraaie hoekschoorstenen. De middelste travee is geaccentueerd door deur- en raamomlijstingen. De bovendorpels van de vensters in de drie ramen brede middenrisaliet buigen iets naar boven (zoals wel vaker bij Lodewijk XV-gevels). Bij een pand van deze allure hoort natuurlijk ook een dubbele stoep. Het huis is in de jaren ’40 gerestaureerd. Het bovenlicht in Lodewijk XV is bij deze restauratie teruggebracht (gefantaseerd). Na de restauratie is de roedenverdeling wit geschilderd, zoals ook in de 18de eeuw gebruikelijk was. Dat is inmiddels grachtengroen geworden.

Herengracht 493. Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis.

Decoratie en een koepelzaal

Dit huis heeft een fraai interieur. De gang en het trappenhuis hebben stucwerk in Lodewijk XV-stijl. De rechte hoeken zijn afgedekt met halfronde lijsten. De kamers hebben stucwerk en deurstukken met putti die de vier seizoenen uitbeelden. Een grisaille met vijf putti (de vijf zintuigen) valt op door het kleurgebruik: groene putti op een gele achtergrond. Het huis heeft een aan de tuin grenzende koepelzaal met stucwerk en schouw. Een vergelijkbare koepelzaal vinden we in Herengracht 106 en Keizersgracht 690. Het koetshuis, Reguliersdwarsstraat 42, heeft een fraaie schijngevel aan de tuinzijde.

Empire schouw in de kamer links achter met spiegel en boezemstukje met putti, Herengracht 493. Foto: Digitaal Grachtenhuis.

Bouwgegevens

Gebouwtype: Woonhuis (dubbel huis)
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Onbekend
Bouwjaar: 1667, 1766/1767
Opdrachtgever/eerste gebruiker: Anthony van Hemert en Johanna van Rooyen

Monumentstatus: Rijksmonument

Publicatiedatum: 17/02/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.