Singel 192

Deze fraaie halsgevel in Lodewijk XIV-stijl heeft een gebogen, lijstvormig fronton met druiventrossen in de vulling onder het fronton. Onder de klauwstukken is het bouwjaar 1739 aangebracht: het linker klauwstuk laat het woord “anno” zien, het rechter klauwstuk het jaartal “1739”. Het huis is in dat jaar gebouwd voor de wijnhandelaar Arend Rogaar (vandaar de druiventrossen!), die in 1731 getrouwd was met Anna van Oosthoorn.

Gevel Singel 192

Foto: Digitaal Grachtenhuis

Gevel Singel 192Gevel Singel 192

Klein huis met grote allure

De gevel is weinig veranderd, maar de deur is gewijzigd in empire-stijl. Het vrij smalle huis is 17,5 m diep en heeft de gangbare indeling met een voorhuis, binnenplaats en achterhuis. Het heeft echter heeft geen tuin. Het achterhuis is vrij klein en is blind aan de achterzijde. Ook al is het huis vrij klein, de gang met stucwerk in Lodewijk XIV-stijl heeft de allure van een groot grachtenhuis. In feite heeft het veel weg van Oudezijds Voorburgwal 237. De lange smalle gang (1,11 m breed) is rijkelijk versierd met stucwerk in in Lodewijk XIV-stijl. De gang heeft een breder voorgedeelte, een overblijfsel van de huisindeling van het 17de-eeuwse voorhuis (1,38 m breed). In dit gedeelte bevinden zich links en rechts vier ovale medaillons in het stucwerk. Ze stellen de vier elementen voor. Het vrouwenhoofd met de rijpe korenaren stelt de aarde voor, de man met kroon met schelpen en slakkenhuizen daar tegenover is Neptunus en stelt het water voor. Het vrouwenhoofd met wolken en ster verbeeldt de lucht, daar tegenover staat Jupiter met bliksemschichten: het vuur.

Stucreliëf Water (uit de vier elementen), Singel 192

Foto: Digitaal Grachtenhuis

Stucreliëf Water (uit de vier elementen), Singel 192Stucreliëf Water (uit de vier elementen), Singel 192

Een kopie van Museum Willet-Holthuysen

De gang heeft aan één zijde schijndeuren. Boven de deuren naar de voor- en achterkamer (tegenwoordig samengevoegd) en de schijndeuren aan de overzijde bevinden zich opnieuw reliëfs in stucwerk. De reliëfs stellen de vier seizoenen voor. In de vazen zijn de voortbrengselen van de vier seizoenen te zien: druiven staan voor de herfst, bloemen voor de lente, koolbladeren en uien voor de winter en een zonnebloem en korenaren voor de zomer. Aan het einde van de gang leidt een trapje naar de dubbele deur van de zaal in het achterhuis. Boven deze ingang is het alliantiewapen van Rogaar en van Van Oosthoorn aangebracht: het wapen van Rogaar met drie roggearen en het ovale wapen van Van Oosthoorn met een hoorn. Ook het ovale trappenhuis met authentieke trapbaluster verdient vermelding; het is de verticale voortzetting van de in barokke stijl aangelegde gang. De vorige eigenaar heeft overigens in 1994 in de zaal een bijzonder interieur ingebracht: een verkleinde kopie van de blauwe zaal in Herengracht 605, het Museum Willet-Holthuysen, inclusief plafondstuk! In de voorkamer op de eerste verdieping is toen tevens een stucplafond aangebracht naar een tekening van 1730.

Bouwgegevens

Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Halsgevel
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1739 Opdrachtgever/eerste gebruiker: Arend Rogaar (wijnhandelaar) & Anna van Oosterhoorn

Monumentstatus: Rijksmonument

Meer informatie over dit grachtenpand is te vinden op de website van het Digitaal Grachtenhuis

Publicatiedatum: 17/02/2014