Herengracht 390–392

Deze zandstenen halsgevel-tweeling uit 1665 is gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme en wordt soms toegeschreven aan Justus Vingboons. De klauwstukken zijn in hetzelfde materiaal uitgevoerd als de rest van de gevel, namelijk zandsteen, maar omdat de hals iets naar voren komt, kan toch gesproken worden van een halsgevel. De twee huizen zijn gebouwd in opdracht van Jan Teeringh.

Book 1 min

Decoratie en veranderingen

De klauwstukken bestaan uit een mannen- en vrouwenfiguur met lege wapens. Bij Herengracht 390 houden deze figuren een koord vast (de huwelijksband symboliserend); bij het buurhuis is dit koord verdwenen. De gevels worden bekroond met een driehoekig topfronton. Verder zien we hangende festoenen. In de 19de eeuw (1855?) is de stoep van Herengracht 390 gesloopt en de ingang naar straatniveau gebracht.

Gevels Herengracht 390-392. Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis.

Interieurs en gebruik vandaag

Herengracht 392 is na een brand in 1969 uitwendig hersteld en heeft geen oud interieur meer. Herengracht 390 heeft wel nog een fraai interieur. Dit grachtenhuis is in ±1760 verbouwd voor Bruijn Abrahamsz. (1719–1769). Van deze verbouwing dateert een interieur in Lodewijk XV-stijl. De gang heeft vier fraai gesneden deuren met kuif. In de zaal bevinden zich zes beschilderde behangsels van Johan Bolderer (in 1960 ontdekt). Boven de deur is een witje aangebracht met twaalf putti. De zaal heeft een fraaie betimmering, een roodmarmeren schouw en een stucplafond met de vier seizoenen. Tegenwoordig wordt de zaal gebruikt voor muziekuitvoeringen.

Herengracht 390-392. Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis.

Bouwgegevens

Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Halsgevel
Bouwstijl: Hollands Classicisme
Bouwjaar: 1665
Architect: Justus Vingboons
Opdrachtgever/eerste gebruiker: Jan Teeringh, Bruijn Abrahamsz

Monumentstatus: Rijksmonument

Publicatiedatum: 11/02/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN