Herengracht 390–392

Deze zandstenen halsgevel-tweeling uit 1665 is gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme en wordt soms toegeschreven aan Justus Vingboons. De klauwstukken zijn in hetzelfde materiaal uitgevoerd als de rest van de gevel, namelijk zandsteen, maar omdat de hals iets naar voren komt, kan toch gesproken worden van een halsgevel. De twee huizen zijn gebouwd in opdracht van Jan Teeringh.

Gevels Herengracht 390-392

Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis

Gevels Herengracht 390-392Gevels Herengracht 390-392

Decoratie en veranderingen

De klauwstukken bestaan uit een mannen- en vrouwenfiguur met lege wapens. Bij Herengracht 390 houden deze figuren een koord vast (de huwelijksband symboliserend); bij het buurhuis is dit koord verdwenen. De gevels worden bekroond met een driehoekig topfronton. Verder zien we hangende festoenen. In de 19de eeuw (1855?) is de stoep van Herengracht 390 gesloopt en de ingang naar straatniveau gebracht.

Interieurs en gebruik vandaag

Herengracht 392 is na een brand in 1969 uitwendig hersteld en heeft geen oud interieur meer. Herengracht 390 heeft wel nog een fraai interieur. Dit grachtenhuis is in ±1760 verbouwd voor Bruijn Abrahamsz. (1719–1769). Van deze verbouwing dateert een interieur in Lodewijk XV-stijl. De gang heeft vier fraai gesneden deuren met kuif. In de zaal bevinden zich zes beschilderde behangsels van Johan Bolderer (in 1960 ontdekt). Boven de deur is een witje aangebracht met twaalf putti. De zaal heeft een fraaie betimmering, een roodmarmeren schouw en een stucplafond met de vier seizoenen. Tegenwoordig wordt de zaal gebruikt voor muziekuitvoeringen.

Herengracht 390-392

Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis

Herengracht 390-392Herengracht 390-392

Bouwgegevens

Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Halsgevel
Bouwstijl: Hollands Classicisme
Bouwjaar: 1665
Architect: Justus Vingboons
Opdrachtgever/eerste gebruiker: Jan Teeringh, Bruijn Abrahamsz

Monumentstatus: Rijksmonument
Meer informatie over dit grachtenpand is te vinden op de website van het Digitaal GrachtenhuisDit verhaal maakt deel uit van de campagne Werelderfgoed.
Klik hier om terug te gaan naar het thema Amsterdamse grachtengordel.

Publicatiedatum: 11/02/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.