Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Herengracht 386

Dit dubbele huis staat fraai tegenover de Beulingsloot, waardoor het ook vanaf het Singel te zien is. De bouwheer was Carel Gerards. Het huis heeft een pilaster-lijstgevel, ontworpen door Philips Vingboons in de stijl van het Hollands classicisme. De gestapelde pilasterorde bestaat uit Dorische pilasters met daarboven Composiet pilasters, geheel in overeenstemming met het in die tijd veel gebruikte traktaat uit 1615 van de Venetiaanse architect Scamozzi.

Festoenen als versiering

Boven een middenrisaliet bevindt zich een groot driehoekig fronton met in het timpaan een gebeeldhouwd ovaal venster, een alliantiewapen en een festoen. Op de tekeningen van Philips Vingboons en het Grachtenboek zijn tussen de pilasters eveneens festoenen aangebracht, maar die zijn bij een verbouwing eind 18de eeuw verwijderd. Deze festoenen zijn typerende ornamenten van het Hollands classicisme naar voorbeeld van het stadhuis op de Dam van Jacob van Campen. Bij de verbouwing van de late 18de eeuw zijn raamomlijstingen aangebracht in Lodewijk XVI-stijl. Toen waren festoenen opnieuw in de mode: zie de bovenste raamomlijsting.

Gevel Herengracht 386. Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis.

Veranderingen na verbouwing

Oorspronkelijk had het huis een dubbele stoep, maar deze is bij een verbouwing eind 19de eeuw (in 1874) verwijderd: direct achter de voordeur is een trap gemaakt naar het niveau van de beletage. Daardoor heeft het huis twee bovenlichten boven elkaar, in de onderste een bovenlicht-lantaarn, in de bovenstaande een ovaal raampje (vergelijkbaar met het ovale venster in het fronton). De deuromlijsting is in neo-Lodewijk XVI-stijl: zie het bovenlicht met de aan het ovale raampje hangende festoenen.

Andriessenkamer Herengracht 386. Foto: Lonneke Stulen.

De Andriessenkamer

In het interieur bevindt zich een fraaie linker achterkamer met beschilderde behangsels van Jurriaan Andriessen uit 1776 (gesigneerd en gedateerd). De behangsels bevatten geïdealiseerde Hollandse landschappen. De vierde wand van de kamer heeft vensters die uitkijken op de tuin. Het huis is inwendig in 1874 verbouwd in neo-Lodewijk XVI-stijl, maar de Andriessenkamer werd gehandhaafd.

Vermeldenswaardig is dat Jan Willink, één van de eerste bankiers die de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd van John Adams financierden, in dit grachtenhuis kantoor hield. Hij financierde tevens de opbouw van New York, New Amsterdam.

Bouwgegevens

Gebouwtype: Woonhuis (dubbel huis)
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Hollands Classicisme
Bouwjaar: 1663/1665, 1776, 1874
Architect: Philip Vingboons
Opdrachtgever/eerste gebruiker: Carel Gerards

Monumentstatus: Rijksmonument

Publicatiedatum: 11/02/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.