Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hendrik Willebrord Jansen en het Zaanse landschap

Hendrik Willebrord Jansen (Nijmegen 1855 - Zeist 1908), de schilder van dit Zaanse landschap, werd wel omschreven als een 'schilder van stand' omdat hij niet om den brode het penseel en palet hoefde te hanteren. Dankzij zijn huwelijk met een rijke en voorname dame werd hij een bemiddeld man.

Rijksacademie

Jansen volgde van 1871 tot 1876 de opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam en ontwikkelde zich in de jaren erna tot schilder, tekenaar en etser van landschappen en riviergezichten. Weer later verlegde hij zijn terrein naar stads-, strand- en havengezichten. Daarnaast was hij een vooraanstaand lid van de Amsterdamse kunstenaarssociëteit ‘Arti et Amicitiae’ waarvan hij enkele jaren de functie van voorzitter bekleedde.

Schilderij: Zaans landschap met molens, door H.W. Jansen, ca. 1900.

Schilderij: Zaans landschap met molens, door H.W. Jansen, ca. 1900. Beeld: Zaans Museum.

Speelse impressie

Het afgebeelde schilderij is een speelse impressie van het Zaanse landschap met romantische ingrediënten als grazende koeien, weilanden, sloten en heel veel molens. Ongetwijfeld heeft Jansen zich laten beïnvloeden door de wetenschap dat het in de Zaanstreek in vroeger tijden wemelde van de industriemolens. Opmerkelijk is ook dat hij enkele fabriekspijpen heeft afgebeeld, als voorbode van het stoomtijdperk. Het schilderij is ongedateerd, maar het ligt in de lijn der verwachting dat het ‘ergens’ rond 1900 moet zijn vervaardigd.

Jansen schilderde aanvankelijk zeer naturalistisch, maar gaandeweg werd zijn werk meer impressionistisch. Het is overigens onbekend wanneer en hoe vaak Jansen de Zaanstreek heeft bezocht. Jansen verkeerde rond 1900 in de zomerperiode vaak met zijn gezin in Katwijk om in heldere en frisse tinten het vissersleven op doek vast te leggen. Hij kon zich dat veroorloven dankzij een forse erfenis na het overlijden van zijn vader in 1878. Een schilder van stand werd hij na zijn tweede huwelijk met de rijke en voorname Sophie Grothe. In 2009 werd Jansen uitgebreid belicht in een tentoonstelling in Katwijk waar 65 van zijn werken te zien waren.

Publicatiedatum: 05/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.