Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Halfweg: tussen Amsterdam en Haarlem

Halfweg ontleent zijn naam aan de ligging halverwege Amsterdam en Haarlem. Halfweg ligt aan de Spaarndammerdijk, die eeuwenlang het water keerde tussen de nog niet ingepolderde Haarlemmermeer en het IJ. Vanaf 1632 verbond de Haarlemmertrekvaart Amsterdam en Haarlem.

Men moest te Halfweg overstappen omdat de trekvaart door de zeesluizen was onderbroken. Het jaagpad langs de trekvaart werd later de Haarlemmerweg. Twee belangrijke gebouwen liggen in Halfweg: Sugar City (de voormalige CSM Suikerfabriek) en Museum Stoomgemaal Halfweg.

Museum Stoomgemaal Halfweg

Museum Stoomgemaal Halfweg

Museum Stoomgemaal Halfweg

Het stoomgemaal werd in 1852 gebouwd en diende als boezemgemaal om het overtollige water van het Rijnlandgebied (in totaal 200 polders en plassen) naar zee te pompen. Na 125 jaar was het stoomgemaal in 1977 voor het laatst officieel in werking. De functie werd door een ander gemaal in de Amerikahaven overgenomen. Het oude stoomgemaal in Halfweg werd toen een museum en tevens ook rijksmonument. Door een grootschalige restauratie kan sinds 1987 de ketel weer worden gestookt. Zo klinkt ongeveer twaalf dagen per jaar wederom het gesis van stoom en draait het gemaal als vanouds. Het gemaal heeft echter geen waterstaatkundige functie meer.

Sugar City

Sugar City

Sugar City

Sugar City ontwikkelt zich de komende jaren verder als een aantrekkelijk gebied voor werken en recreƫren, met gebruik van de fascinerende historische gebouwen uit de suikerindustrie.

Publicatiedatum: 28/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.