Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verzetsmonument in Halfweg

In Halfweg stond tot eind 2016 bij de Rijnlandssluizen een opvallend beeld van een roepende man met opgeheven arm. Het gaat om een oorlogsmonument en het herinnert aan tien verzetsstrijders die op 17 februari 1945 door de Duitse bezetter op de Spaarndammerdijk zijn gefusilleerd. De fusillade was een represaille voor een spoorwegoverval enkele dagen eerder.

Represaille

Op 13 februari 1945 werd de spoorweg bij Halfweg door onbekende verzetsstrijders opgeblazen. Daardoor liepen vier wagons van een goederentrein die uit de richting van Amsterdam kwam uit de rails. Als represaille haalden de Duitse bezetters tien verzetsstrijders uit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en schoten hen neer bij de nabije Spaarndammerdijk. Ze werden begraven in de Kennemerduinen en na de bevrijding elders herbegraven.

Verplaatsingen

Het beeld, ontworpen door Jan Willem Havermans en onthuld in 1950, stond oorspronkelijk op de plek des onheils aan de Spaarndammerdijk. In 1955 is het naar de Oude Haarlemmerstraatweg in Halfweg verhuisd. Het gedenkteken had daar een plek bij de oude Rijnlandssluizen. Omdat de stenen sluizen moesten worden vernieuwd, is het beeld eind 2016 verwijderd. In 2017 is het monument verplaatst naar de hoek Dubbele Buurt / N200 te Halfweg.

Slachtoffers

Op de sokkel van het beeld staan de namen van de slachtoffers: P.H. de Booij, H. Dirkzwager, J. Dol, G. Philipsen, A. Vermaat, A.P. de Visser, A.B. van Waarden, D.A. van Rees, W.P. Speelman en L.J.M. van der Weijden.

Bewerking: Henk Bouma

Bronnen

  • Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • http://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/934/halfweg%2C-verzetsmonument
  • http://hoofddorp.vandaag.nl/zoektocht-naar-nieuwe-plek-oorlogsmonument/

VrijheidNH

Ieder jaar gedenken we oorlogsslachtoffers en staan we stil bij het grote geluk om in vrijheid te kunnen leven. In 2017 is de Nationale Viering van de Bevrijding in Noord-Holland. Oneindig Noord-Holland maakt de verhalen en plaatsen van betekenis in tijden van oorlog en vrede, vrijheid en onvrijheid zichtbaar en tastbaar.De verhalen over vrijheid en onvrijheid in Noord-Holland vertellen kan alleen dankzij drie belangrijke opdrachtverstrekkers en partners: de Provincie Noord-Holland, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Bevrijdingspop Haarlem. Oneindig Noord-Holland verzamelt en bewaart zoveel mogelijk verhalen over vrijheid en onvrijheid voor de toekomst. Dit verhaal maakt onderdeel uit van deze campagne.

Publicatiedatum: 28/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.