Represaille
Op 13 februari 1945 werd de spoorweg bij Halfweg door onbekende verzetsstrijders opgeblazen. Daardoor liepen vier wagons van een goederentrein die uit de richting van Amsterdam kwam uit de rails. Als represaille haalden de Duitse bezetters tien verzetsstrijders uit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en schoten hen neer bij de nabije Spaarndammerdijk. Ze werden begraven in de Kennemerduinen en na de bevrijding elders herbegraven.
Verplaatsingen
Het beeld, ontworpen door Jan Willem Havermans en onthuld in 1950, stond oorspronkelijk op de plek des onheils aan de Spaarndammerdijk. In 1955 is het naar de Oude Haarlemmerstraatweg in Halfweg verhuisd. Het gedenkteken had daar een plek bij de oude Rijnlandssluizen. Omdat de stenen sluizen moesten worden vernieuwd, is het beeld eind 2016 verwijderd. In 2017 is het monument verplaatst naar de hoek Dubbele Buurt / N200 te Halfweg.
Slachtoffers
Op de sokkel van het beeld staan de namen van de slachtoffers: P.H. de Booij, H. Dirkzwager, J. Dol, G. Philipsen, A. Vermaat, A.P. de Visser, A.B. van Waarden, D.A. van Rees, W.P. Speelman en L.J.M. van der Weijden.
Bewerking: Henk Bouma
Bronnen:
- Nationaal Comité 4 en 5 mei
- http://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/934/halfweg%2C-verzetsmonument
- http://hoofddorp.vandaag.nl/zoektocht-naar-nieuwe-plek-oorlogsmonument/
Publicatiedatum: 28/12/2010
Vul deze informatie aan of geef een reactie.