De dag dat De Denker werd geroofd

Op 17 januari 2007 bood de beeldentuin van het Singer Museum in Laren een desolate aanblik. Zeven bronzen beelden, waaronder het beroemde beeld De Denker van Rodin, waren geroofd. Heel kunstliefhebbend Nederland leefde mee met het Singer. Reinier Sinaasappel, directeur van het Singer Laren, herinnert zich de brutale beeldenroof nog als de dag van gisteren.

Book 1 min

“Ik was die dag vroeg op weg naar een afspraak bij het Van Goghmuseum. Ik weet nog dat de telefoon ging, juist toen ik bij de afslag RAI was. Het was René Räkers, ons hoofd beveiliging. Hij zei: ‘Je moet nu naar Singer komen. Er is iets gebeurd.’ Daar hoorde ik dat de politie had gebeld. De tuin was leeggehaald.”

In shock

“Ik was helemaal van mijn stuk. ‘Niemand de tuin in’, riep ik. En: ‘Alles afsluiten’. Ook de pers stond al snel op de stoep. Ik had besloten om ’s middags een persconferentie te houden. Tussen de bedrijven door had ik onze bestuursvoorzitter Jan Kalff gebeld. Ook hij was geschokt.”

‘We hebben hem’

“Vrijdagmiddag werd ik gebeld door een rechercheur. ‘We hebben hem’, zei hij. Ik ben meteen in de auto gesprongen en met Ineke Middag, de directeur museumzaken, naar het politiebureau gereden. De Denker lag schuin op z’n rug en zat vol zand. De daders waren met een slijpsteen aan de gang gegaan en hadden De Denker verzaagd. De dag erna hebben we het zwaar beschadigde beeld meegenomen naar het depot van Singer en besloten De Denker vanaf dinsdag in zijn zwaar gehavende staat te laten zien.”

Het gehavende beeld De Denker van Rodin. Beeld: Margaretha Svensson. Copyright: Singer Laren.

Terug op het nest

“Voor het lange restauratietraject zijn we onder andere naar Musée Rodin in Parijs geweest. Samen met hen en een speciale restauratiecommissie is een restauratieplan opgesteld. In februari 2009 ging de Rodin naar het Ateliergebouw bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Met gepaste trots kan ik zeggen dat De Denker vanaf eind januari 2011 weer in volle glorie in Singer wordt getoond.”

Auteur: Anne van Lienden, conservator Singer Laren.

Publicatiedatum: 28/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN