Historische dag
Zondag 15 juli 1934 zou een historische dag worden in de Zaanse sportgeschiedenis. Voetbalclub KFC stond op het punt om kampioen van Nederland worden. Een gelijkspel op eigen veld tegen Willem II was voldoende voor de landstitel. Het werd een drama. Willem II won totaal onverwacht: de uitslag was 2-3.
Immense teleurstelling
De teleurstelling in Koog aan de Zaan was immens, maar het ergste moest nog komen. Door de nederlaag tegen Willem II waren extra beslissingswedstrijden nodig. Het leverde KFC nogmaals een domper van jewelste op. Nooit eerder was een Zaanse voetbalclub zo dicht bij een landstitel als in 1934. KFC timmerde in het seizoen 1933/34 spectaculair aan de weg. Het dorp Koog aan de Zaan beschikte over een echte topclub die in de sportpers vol lof werd omschreven als de ‘Grote Koogse’. Toch was de start van KFC in dat seizoen bedroevend met slechts drie punten uit vijf wedstrijden, waarna de Schotse trainer Jimmy Marshall besloot om het over een andere boeg te gooien. Hij introduceerde een geheel nieuw spelsysteem: de W-formatie, een defensief concept met teruggetrokken binnenspelers en een snelle, op de counter gerichte driemansvoorhoede. Marshalls revolutionaire systeem, dat de basis vormde voor het latere stopperspilsysteem, was een schot in de roos. Met een imponerende reeks overwinningen speelde KFC zich naar de kop en behaalde op zondag 25 februari 1934 het kampioenschap van de Eerste Klasse West. Topschutter Jaap Mol nam maar liefst 23 van de 53 Koogse doelpunten voor zijn rekening.
Dubbelrondige nacompetitie
Met de afdelingstitel op zak was KFC in de race voor de landstitel. In die jaren werd de vaderlandse voetbalcompetitie afgewerkt in vijf afdelingen. De vijf kampioenen streden in een dubbelrondige nacompetitie om de landstitel. KFC mocht het opnemen tegen Ajax, Heracles, Velocitas en Willem II. Koog aan de Zaan stond volledig op zijn kop. De eerste vier wedstrijden verliepen uitstekend voor de Koogse ploeg met 1-4 winst in Almelo tegen Heracles en een 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd tegen Ajax. In de return tegen Ajax legde KFC de Amsterdammers met 2-0 over de knie. De beide wedstrijden tegen Velocitas werden overtuigend gewonnen door de Kogers. Met deze riante uitgangspositie ging KFC een korte rustpauze in. De onderbreking deed KFC geen goed. De wedstrijd tegen Heracles werd in eigen huis met 0-1 verloren. Na een moeizaam gelijkspel (1-1) in Tilburg tegen Willem II was KFC nog steeds de belangrijkste kandidaat voor de landstitel. Een gelijkspel op eigen terrein in de laatste wedstrijd tegen Willem II was genoeg. In een zinderende wedstrijd trokken de Tilburgers met 2-3 aan het langste eind.
Gouden medaille
KFC, Ajax en Willem II eindigden gelijk met ieder tien punten uit acht wedstrijden. Het was inmiddels half juli geworden en het bondsbestuur stelde voor om de drie clubs alle een gouden medaille te geven. Maar daar voelden de clubs niets voor. Er moest een kampioen komen, vonden ze. En dus gingen KFC, Ajax en Willem II op herhaling in een halve competitie in het Olympisch Stadion. Op dinsdag 24 juli, woensdag 25 juli en donderdag 26 juli moest het gebeuren. Op dinsdagavond openden Ajax en Willem II het driedaagse voetbalgebeuren. Ajax won overtuigend met 4-1. De volgende avond won KFC krap met 2-1 van Willem II door twee goals van Jaap Mol. De wedstrijd tussen KFC en Ajax op donderdag 26 juli 1934 zou de beslissing brengen. KFC speelde sterk, kwam met 2-1 voor en leek het kampioenschap in zijn zak te hebben. Maar het werd 2-2, twee minuten voor tijd. Daarmee werd Ajax Nederlands kampioen dankzij een beter doelgemiddelde. De teleurstelling in Koog aan de Zaan was enorm. Een formidabel seizoen was in een anticlimax geëindigd. Ajax won de titel en dat terwijl de Amsterdammers tegen de Kogers niet verder waren gekomen dan twee benauwde remises (1-1 en 2-2 en een nederlaag: 2-0). De namen van de elf Koogse helden van dat jaar: Jan Veen, Wim Mol, Maarten Hille, Piet Kaayk, Piet Nieuwenhuizen, Baart Bley, Frans van Wensveen, Piet Bouthoorn, Jaap Mol, Manus Visscher en Jo Kruijver.
Publicatiedatum: 13/04/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.