Aardrijkskundig kruispunt
De stolpboerderij staat op een memorabel aardrijkskundig kruispunt. Namelijk dat van twee bannen en twee polders. Hierdoor heeft de stolp zijn weilanden voor de ponies en de paarden in de Overweersche Polder aan de overkant van de weg, terwijl de stal en de bak zich achter de stolp in de polder Zeevang bevinden. De bakstenen gevel stamt uit 1760, de staart werd gesloopt in 1929. De stolp kan maximaal zes koeien en een paard huisvesten. De darsdeuren zijn, toen de vaarfunctie verviel, aan de wegzijde gekomen. De wagen met hooi moest door ruimtegebrek via twee dammen en het erf van de overburen de dars op worden gedraaid.
Bijzonder interieur
In het hart van de stolp (het vierkant) kwamen vroeger woning, stal en hooiberg onder een dak samen. Bij deze stolp is de vierkantconstructie van een opmerkelijke maatvoering. Op de begane grond staan de eikenhouten stijlen 4 meter uit elkaar met een zelf geconstrueerd piramidevormig balkenplafond. Onder de kap is de maat bij de dekbalken tussen de stijlen echter toegenomen tot 4,50 x 4,50 meter! De zwingen (dwarshouten) steken ver uit om het door de tijd geteisterde dak te steunen. Op een van de dekbalken staan nog nader te onderzoeken runentekens. Het interieur is rijk aan allerlei details, zoals de oud-Hollandse ‘witjes’ (wandtegels) voorzien van een smalle sierrand met florale motieven. Beneden was er een veelheid aan bedsteden, deuren en deurtjes.
Meten is weten!
In 1974 betrok de familie Fiedeldij Dop de stolp. Om er te leven, te verbouwen, te onderzoeken en verhalen te ontdekken. Verhalen die teruggaan op een mogelijke voorganger anno 1570. Deze stolp zit echt boordevol verhalen. Over de specifieke Kwadijker bloedlijn van de Noord-Hollandse Blauwen, een befaamd kippenras. Over de augurkenteelt ter plaatse. En over het zelf gebouwde schaalmodel van 1:12 dat nu te pronk staat in het vierkant als een stolpje in een stolp. Een soort Droste-effect. Er is volgens de eigenaar geen betere manier om je boerderij te ontdekken dan er een schaalmodel van te maken: “Dat opmeten is een groot feest.”
Jaar van de Boerderij
De familie deed graag mee aan de activiteiten die de plaatselijke historische vereniging organiseert. Zoals die keer dat alle serviezen uit de kast waren gehaald om daarmee in verschillende stijlen zes of zeven tafels te dekken, waarna er rondleidingen werden gegeven. Het toppunt was onbetwist de deelname aan het Jaar van de Boerderij in 2003. Toen kwamen er in twee dagen 1000 mensen over de vloer. Tegenwoordig doet de familie het wat rustiger aan.
Om de stolpboerderijen te behouden voor het landschap van Laag Holland was 2013 uitgeroepen tot Jaar van de Stolp in Noord-Holland. De Boerderijenstichting Vrienden van de Stolp besteedde dat jaar dan ook extra aandacht aan deze ‘piramides van de polder’. Meer informatie over de stolp is te lezen op de website van de boerderijenstichting.
Publicatiedatum: 02/07/2013
Vul deze informatie aan of geef een reactie.
1 reactieGraag zou ik op de hoogte gehouden willen worden