Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kwadijk

Kwadijk, van moeras tot forensendorp bij de watertoren Kwadijk: groene stolp te midden van groene weiden Fort bij Kwadijk Het gemaal van de polder Zeevang Watertoren Kwadijk is prijswinnaar De kerk van Kwadijk Tramlijn Kwadijk, Edam, Volendam

Kwadijk, van moeras tot forensendorp bij de watertoren

Kwadijk, een dorp dat aan Purmerend grenst, telt maar achthonderd inwoners, die allemaal aan één dijk lijken te wonen. Maar het is wèl een dorp met een eigen oudheidkundig genootschap. Hoog tijd om daar eens kennis mee te maken.

>

Kwadijk: groene stolp te midden van groene weiden

In de slagschaduw van de hoge, bakstenen watertoren staat langs de dorpsweg een eenvoudige stolpboerderij met aan drie zijden houten wanden. Het groen geschilderde houtwerk doet uitbundig aan. De stolp is van zeer respectabele leeftijd en staat er al sinds 1716. De stolp staat exact op de afscheidingssloot van de banne Oosthuizen en banne Kwadijk. Maakt dat deze stolp zo bijzonder? Zeker, maar ook de vele verhalen die met deze boerderij samenhangen en die de geschiedenis ervan zo bijzonder maken. De bewoners van deze stolp, de familie Fiedeldij Dop, koesteren deze verhalen en vertellen ze graag door.

>

Fort bij Kwadijk

Kort na uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de bouw van forten voor de Stelling van Amsterdam stopgezet. Van een aantal forten waren de aarden wallen en funderingen al aangelegd, zoals bij het Fort bij Kwadijk.

>

Het gemaal van de polder Zeevang

Het gemaalcomplex is in 1879 gebouwd als stoomgemaal met twee vijzels ten behoeve van de polder Zeevang. Het complex bestaat uit een machinegebouw met voor- en achterwaterlopen en een machinistenwoning. De schoorsteen en kolenloods zijn verdwenen.

>

Watertoren Kwadijk is prijswinnaar

Dit markante silhouet in het open landschap ten noorden van Purmerend, kun je niet missen. Vanuit alle richtingen is de watertoren van Kwadijk duidelijk zichtbaar. Zeventig jaar lang en elke dag bediende deze toren de regio met een flinke straal kraanwater. Waar het uiterlijk van de toren ongewijzigd bleef, maakte het bouwwerk van binnen een metamorfose door. Ooit een nutsvoorziening is deze toren nu het verticale droompaleis van een gezin.

>

De kerk van Kwadijk

In de kerk van Kwadijk vond ooit een belangrijke historische gebeurtenis plaats. Op 20 september 1959 werd hier de eerste vrouwelijke predikant binnen de Nederlandse Hervormde Kerk aangesteld. De eerste dienst van ds. mej. I.C. Jansen vond plaats onder grote belangstelling van de nationale pers. Zo schreef Het Parool: “Een sympathieke jonge vrouw in een toga die haar niet misstond.” Een paar jaar later, op zondag 10 maart 1963, werd een dienst onder leiding van ds. Jansen waarin drie kinderen werden gedoopt zelfs rechtstreeks op de radio uitgezonden.

>

Tramlijn Kwadijk, Edam, Volendam

Enkele jaren nadat de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij de spoorlijn Zaandam-Hoorn in 1884 officieel had geopend, ontstonden plannen voor het aanleggen en exploiteren van een tramlijn van Kwadijk naar Edam en Volendam.

>