Fort bij Kwadijk
Vlak boven Purmerend had het Fort bij Kwadijk moeten staan. De bouw werd kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog stopgezet, waardoor het fort nooit werd voltooid.
>Vlak boven Purmerend had het Fort bij Kwadijk moeten staan. De bouw werd kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog stopgezet, waardoor het fort nooit werd voltooid.
>Kwadijk, een dorp dat aan Purmerend grenst, telt maar achthonderd inwoners, die allemaal aan één dijk lijken te wonen. Maar het is wèl een dorp met een eigen oudheidkundig genootschap. Hoog tijd om daar eens kennis mee te maken.
>In de slagschaduw van de hoge, bakstenen watertoren staat langs de dorpsweg een eenvoudige stolpboerderij met aan drie zijden houten wanden. Het groen geschilderde houtwerk doet uitbundig aan. De stolp is van zeer respectabele leeftijd en staat er al sinds 1716. De stolp staat exact op de afscheidingssloot van de banne Oosthuizen en banne Kwadijk. Maakt dat deze stolp zo bijzonder? Zeker, maar ook de vele verhalen die met deze boerderij samenhangen en die de geschiedenis ervan zo bijzonder maken. De bewoners van deze stolp, de familie Fiedeldij Dop, koesteren deze verhalen en vertellen ze graag door.
>Het gemaalcomplex is in 1879 gebouwd als stoomgemaal met twee vijzels ten behoeve van de polder Zeevang. Het complex bestaat uit een machinegebouw met voor- en achterwaterlopen en een machinistenwoning. De schoorsteen en kolenloods zijn verdwenen.
>Dit markante silhouet in het open landschap ten noorden van Purmerend, kun je niet missen. Vanuit alle richtingen is de watertoren van Kwadijk duidelijk zichtbaar. Zeventig jaar lang en elke dag bediende deze toren de regio met een flinke straal kraanwater. Waar het uiterlijk van de toren ongewijzigd bleef, maakte het bouwwerk van binnen een metamorfose door. Ooit een nutsvoorziening is deze toren nu het verticale droompaleis van een gezin.
>In de kerk van Kwadijk vond ooit een belangrijke historische gebeurtenis plaats. Op 20 september 1959 werd hier de eerste vrouwelijke predikant binnen de Nederlandse Hervormde Kerk aangesteld. De eerste dienst van ds. mej. I.C. Jansen vond plaats onder grote belangstelling van de nationale pers. Zo schreef Het Parool: “Een sympathieke jonge vrouw in een toga die haar niet misstond.” Een paar jaar later, op zondag 10 maart 1963, werd een dienst onder leiding van ds. Jansen waarin drie kinderen werden gedoopt zelfs rechtstreeks op de radio uitgezonden.
>Enkele jaren nadat de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij de spoorlijn Zaandam-Hoorn in 1884 officieel had geopend, ontstonden plannen voor het aanleggen en exploiteren van een tramlijn van Kwadijk naar Edam en Volendam.
>