Het stadsbestuur deed van alles om het deze zakenlieden naar de zin te maken. Zo kregen ze speciale belastingmaatregelen aangeboden. Desondanks wilde het niet echt lukken met het bedrijf. Totdat de graaf van Gronsveld de porseleinfabriek in 1759 overnam.
Diplomaat
Aan de keizer van het Heilige Roomse Rijk was het te danken dat de in Kleef geboren Bertram Philip Sigismund Albrecht zich graaf mocht noemen: graaf van Gronsveld-van Diepenbroick-Impel. Hij behoorde tot de Limburgse tak van een Duits geslacht. En deze graaf maakte carrière als diplomaat.
Berlijn
De graaf had in de jaren dat hij in Berlijn woonde gezien hoe daar met groot succes fraai porselein werd gemaakt. Daar viel zonder twijfel geld mee te verdienen. Dankzij zijn goede contacten met de stadhouder, de prins van Oranje, was de graaf in 1750 aangesteld tot drost van Muiden, baljuw en dijkgraaf van Naarden en Gooiland, hoofdschout van Weesp en Weesperkarspel. Na terugkeer in Nederland betrok hij met zijn gezin in de zomermaanden het Muiderslot.
Lodewijk XV
De graaf besloot in 1759 geld te steken in een porseleinfabriekje aan de Kromme Elleboogsteeg te Weesp. Dankzij de hierheen gevluchte schilders, modelleurs en andere experts bracht de graaf porseleinen voorwerpen op de markt die de aandacht trokken. Het was werk van hoge kwaliteit. Aanvankelijk kwamen er uit Weesp vooral producten in de uitbundige stijl van Lodewijk XV. Met veel krullerige ornamenten en schelpmotieven. Later kregen de porseleinen kunstwerken een soberder stijl, zoals toen in de mode raakte dankzij Madame de Pompadour.
Oud-Loosdrecht
Maar helaas voor de graaf nam al snel de belangstelling voor zijn porselein af. Zijn fabriek raakte in de versukkeling. Het oorlogsgeweld in de Duitse contreien was inmiddels geluwd en veel porseleinmakers keerden naar hun land terug. Voor Weesp was het na tien jaren met de faam als porseleinstad gedaan. De fabriek aan de Kromme Elleboogsteeg sloot. Het resterende materiaal werd overgenomen door dominee De Mol die er een porseleinfabriek in Oud-Loosdrecht mee opzette.
Museum
De graaf van Gronsveld stierf berooid in Amsterdam. Porselein uit de Kromme Elleboogsteeg is echter nog te bewonderen in het Gemeentemuseum van Weesp. Dat porselein is te herkennen aan het aan de onderzijde aangebrachte wapen van de graaf: twee gekruiste degens omgeven door drie bollen. Het beeldmerk lijkt overigens sterk op dat van het beroemde porselein uit het Duitse Meissen.
Bronnen
- A.J. Zondergeld-Hamer, ‘De Geschiedenis van Weesp – Van prehistorie tot de moderne tijd’.
- ‘Weesp Monumentenstad’, monumentenspecial van Historisch Weesp (ledenblad Historisch Kring Weesp).
- Gemeentemuseum Weesp.
Publicatiedatum: 18/03/2015
Vul deze informatie aan of geef een reactie.