Gooise speerpunt naar archeologisch depot

Dankzij een schenking van archeologische vereniging Naerdincklant is het archeologisch depot van de provincie Noord-Holland in het bezit gekomen van vuurstenen werktuigen uit de prehistorie. Sommige vondsten zijn ongeveer 120.000 jaar oud en behoren tot de oudste ooit in Noord-Holland gedaan.

Amateur-archeoloog

De ongeveer twintig stukken zijn afkomstig uit een kleine particuliere collectie, die in de loop der jaren bijeen werd gebracht door amateur-archeoloog Arthur Dadema. Toen hij uit het Gooi vertrok, schonk hij zijn vondsten aan Naerdincklant Archeologie Gooi- en Vechtstreek, de Gooise afdeling van de AWN Vereniging van vrijwilligers in de archeologie. Op haar beurt schenkt Naerdincklant de collectie nu aan het archeologisch depot van de provincie.

“Het is een kleine collectie, maar er zitten wel hele bijzondere stukken bij”, zegt archeoloog Anton Cruysheer, voorzitter van Naerdincklant. “Het toekomstige Archeologisch Informatie Centrum is zonder twijfel de beste plek om deze unieke archeologische vondsten te bewaren, te documenteren en te onderzoeken. Helemaal mooi is dat de topstukken daar te zien zullen zijn voor het publiek; daarmee geef je betekenis aan de vondsten die we nu schenken.”

Speerpunt. Deel van een prehistorische speerpunt gevonden op de Hoorneboegse Heide bij Hilversum. Deze zeldzame vuurstenen ‘pointe de Tayac spits’ is tussen 55.000 en 35.000 jaar oud.

Unieke vondst

Opvallend is dat de vondsten op tal van plekken in het Gooi zijn gedaan en dat de collectie verschillende archeologische tijdvakken bestrijkt, van de prehistorie tot de nieuwe steentijd en de bronstijd. De meest unieke vondst werd in de jaren negentig gedaan op de Hoorneboegse Heide bij Hilversum. Hier vond Dadema een deel van een prehistorische speerpunt. Deze voor onze land zeldzame vuurstenen spits is een zogeheten ‘pointe de Tayac spits’ van de late Neanderthalers en is tussen 55.000 en 35.000 jaar oud. Maar dit topstuk is niet eens de oudste vondst uit de collectie. In het Spanderswoud bij Hilversum vond Dadema een vuurstenen schaaf die al zo’n 120.000 jaar geleden door een Neanderthaler werd achtergelaten.

Provinciale collectie

Rob van Eerden van het Provinciaal depot voor archeologie is zeer blij met de nieuwe aanwinsten. “De oudste vondsten in de provinciale collectie waren tot voor kort ongeveer 5.000 jaar oud. Met deze schenking van Naerdincklant zijn we in een heel ander tijdvak en gaat de provinciale collectie meer dan 120.000 jaar terug. Vanaf 2015 zullen deze topstukken zeker te zien zijn in ons nieuwe Archeologisch Informatie Centrum.”

Naerdincklant Archeologie Gooi- en Vechtstreek bestaat al sinds 1952 en is de oudste afdeling van de AWN Vereniging van vrijwilligers in de archeologie. De afdeling werkt in het gebied tussen de rivieren Vecht en Eem, inclusief het Gooi. De naam ‘Naerdincklant’ is afgeleid van de oudst bekende naamgeving van het gebied dat we nu het Gooi noemen.

Publicatiedatum: 14/02/2013