Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Gooilust

Deze buitenplaats, inclusief het Corversbos, staat ook bekend als het Bos van Blaauw, naar de man die Gooilust rond 1900 verrijkt met exotische beplanting en er zelfs een dierentuin aanlegt. Gooilust ligt op drie zeventiende-eeuwse kavels aan de zuidzijde van ’s-Graveland en beslaat de hele diepte van de polder vanaf het Zuidereinde.

Van ‘Rondombedrogen’ tot Gooilust

In 1634 worden de kavels 21, 22 en 23 verloot. Kavel 21 hoort lange tijd bij het naastgelegen Trompenburgh. Op kavel 23 staat in het midden van de achttiende eeuw het herenhuis Bouwzicht. Op de middelste kavel, waarbij ook het Trompenveld aan de oostzijde hoort, staat aanvankelijk een boerderij met een klein zomerverblijf voor de eigenaar. Kennelijk heeft de eigenaar van kavel 22, Jacob van Strijen Quirijnz, slechte ervaringen in het gebied. Als hij zijn kavel in 1741 weer verkoopt heet het Rondombedrogen. Niet lang daarna wordt het omgedoopt tot Gooilust.

Gooilust, tekening van Wim Hagemans, 1977. Collectie Noord-Hollands Archief.

Familie Corver

Vanaf 1777 is de familie Corver 120 jaar lang de gelukkige eigenaar van de kavels 21 en 22. Het sobere maar statige neoclassicistische huis wordt gebouwd te midden van een ruime geometrische tuinaanleg. Van de lange zichtlaan over de volle diepte van het perceel is het eerste stuk aan de westzijde, en de volledige laan ten oosten van het huis nog aanwezig. Ook het sterrenbos aan de noordzijde wordt aangelegd door Corver. Tien jaar na de koop van 21 en 22, koopt Corver ook de zuidelijke kavel 23 met daarop de hofstede Bouwzicht. Gooilust wordt door de familie verder uitgebreid met het huidige Corversbos aan de noordoostzijde. Dit bos met zware bomen wordt in de Tweede Wereldoorlog nagenoeg leeg gekapt zodat er nu relatief jonge beplanting staat. Door het Corversbos lopen twee oude lanen die onderdeel waren van de zichtassen van Gooilust en Trompenburgh.

Lion Schulman, Enkele berkenbomen in het Corversbos, achter het ’s Gravelandse buitenhuis “Gooilust”, 1879. Collectie Noord-Hollands Archief.

Tuinaanleg

Tussen 1816 en 1828 komt onder leiding van tuinarchitect Zocher jr., de landschappelijke inrichting ten westen en zuiden van het huis tot stand. Hij ontwerpt onder meer een omvangrijke slingervijver. In een bocht van dat slingerwater staat een tuinmanshuis uit 1890. Ten zuiden van het hoofdhuis ligt de siertuin en de voormalige moestuin. De oranjerie is inmiddels een woonhuis. Achter het huis ligt aan de zuidoostzijde een ha-ha, een verdieping (greppel) in het landschap die ervoor zorgt dat grazers niet van het ene in het andere deel kunnen komen. Door de vormgeving lijkt het vanuit het huis alsof het een doorlopend landschap is.

Landgoed Gooilust.

Landgoed Gooilust.

Blaauw

Aan het einde van de negentiende eeuw erft Louise Six Gooilust van haar tante. Vooral haar man, Frans Ernst Blaauw, houdt zich actief bezig met de inrichting van de buitenplaats. Bouwzicht wordt vervangen door de huidige boerderij. De buitenplaats wordt verrijkt met uitheemse planten, een bomentuin, nieuwe vijvers en de heuvelachtige vallei in het zuidoosten. Het meest spectaculair is zijn vermaarde dierentuin. Bizons, lama’s, zebra’s, kangaroes, wilde paarden, struisvogels, Japanse reigers, gnoes, wisenten en trompetzwanen lopen haast vrij rond. In volières houdt Blaauw 170 vogelsoorten. De botanische en zoölogische collectie van Blaauw trekt internationale hoogstaande bezoekers. Louise Six laat bij haar overlijden in 1934 Gooilust na aan de Vereniging Natuurmonumenten. De dieren worden verkocht maar de botanische collectie is nog altijd zeer de moeite waard.

Gooilust is eigendom van Natuurmonumenten en vrij toegankelijk wandelgebied. Het huis uit 1780 is in gebruik als kantoor. Gooilust is een rijksmonument, daarbij horen het huis, de aanleg, gebouwde tuinonderdelen, dienstwoningen en de boerderij Bouwzicht.

Landschap Noord Holland / Cultuurcompagnie

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.