Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Fietsen over rijksweg 3

Op het Meijslootpad wandel of fiets je over een rijksweg. Althans een rijksweg die al meer dan tachtig jaar geleden op papier is getekend. Volgens het officiële Rijkswegenplan zou rijksweg nummer 3 van Amsterdam langs Amstelveen via Gouda leiden naar Rotterdam. Er was zelfs sprake van deze weg door te trekken tot Dordrecht.

In Amsterdam-Buitenveldert was het zandlichaam waarop die weg zou rusten al opgeworpen en bij Amstelveen had men de grond er voor vrij gehouden.
De plannenmakers eind jaren ’20 hadden niet voorzien dat een diepe economische crisis tot uitstel zou leiden van de realisering van deze rijksweg. En toen kwam de Tweede Wereldoorlog. Intussen bleek dat rijksweg 4 door de Haarlemmermeer al heel wat verwacht verkeer tussen Amsterdam en Rotterdam opving. En voor andere rijkswegen was meer geld nodig dan was voorzien, dus rijksweg 3 kwam nog niet aan bod.

Toen er ook nog een breed verzet ontstond tegen het doorsnijden van het rustige Groene Hart van Holland door zo’n luidruchtige autoweg, viel het definitieve besluit: in 1984 vond je rijksweg 3 niet meer in het Rijkswegenplan terug. De weg werd volledig van de kaart gegumd. De nummering van de vaderlandse rijkswegen springt daarom van 2 naar 4.

Het Meijslootpad is als langs een liniaal getrokken lijn door de Bovenkerkerpolder. Waar je nu fietsers en wandelaars ziet op het pad, had volgens het Rijkswegenplan rijksweg 3 zullen liggen. Een snelle verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam. Langs Amstelveen. Achter het geboomte, links op de foto, ligt de Amstel. Foto: Willem de Vlaming, Weebly.

Ommetje

Op dit stukje tracé van de geplande rijksweg is sinds enkele jaren een recreatief pad aangelegd, het Meijslootpad. Voor iedereen die een ommetje wil maken.
Het zou voor fietsers mooi zijn als dit pad rechtstreeks aansloot op de Nesserlaan, maar het Groengebied Amstelland heeft dat strookje grond niet kunnen verwerven. Vandaar dat je van het meest zuidelijke deel van het Meijslootpad een omweg moet maken door de straten van de wijk Waardhuizen om bij de Nesserlaan te komen.

Nesserlaan

De Nesserlaan bakent het stedelijke Amstelveen af van het open polderland. Toch ligt deze laan ongeveer in het midden van wat eens de weidse Bovenkerkerpolder was. Bijna de helft van de Bovenkerkerpolder is in enkele tientallen jaren versteend geraakt.

Van al die verstening merk je op het Meijslootpad vrijwel niets, want hier kijk je tot aan de Amstel over groen land. Er wordt op de weilanden net als vroeger geboerd. Het strak gemaaide grasland maakt deel uit van een golfterrein. Boven de polder kan je de buizerd horen roepen. Verderop in de Bovenkerkerpolder klinken in het voorjaar grutto’s en kieviten.

Ongeveer de helft van de Bovenkerkerpolder is in bezit genomen door straten en woningen van Amstelveen. Maar ten zuiden van de Nesserlaan koestert het polderland zich nog loom in zomerse zon. Met als baken de stoere toren van de Urbanuskerk die boven de bomen in Nes aan de Amstel uitsteekt.Foto: Willem de Vlaming, Weebly.

Grutto

Veel boeren aan beide zijden van de Amstel hebben zich aangesloten bij een agrarische natuurvereniging en zetten zich in voor het behoud van de natuur en het landschap. Deze agrariërs werken er aan mee om nesten van grutto’s te beschermen. Ze beheren honderden hectares grasland zodanig (denk aan het waterpeil en het maaischema), dat de kuikens van deze fraaie weidevogel zo veilig mogelijk kunnen opgroeien.

De stichting Groengebied Amstelland werkt nauw samen met deze boeren, want de agrariërs spelen een belangrijke rol als je dit polderlandschap ook voor recreanten aantrekkelijk wilt houden.

Het kan op het Meijslootpad zo stil zijn, dat je niet zou zeggen dat je in hartje Randstad bent. En dat uitgerekend op de plek waar het verkeer over rijksweg 3 had zullen razen.

Publicatiedatum: 11/08/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.