Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Erfgoed journaal toont wat er ‘om de hoek’ te beleven is

De presentatie van het eerste Erfgoed journaal Haarlemmermeer viel in het water, omdat corona daar weer eens een stokje voor stak, maar het journaal staat nu gelukkig online en is voor iedereen te zien. Elke twee maanden gaan Benjamin Pattiruhu en Chiara van der Pijl voor het journaal op pad. Zo brachten ze al een bezoek aan het Fort van Hoofddorp, waar twintig portretten van fotograaf Karin K. hangen. Oneindig Noord-Holland sprak met de twee jonge reporters.

Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer, dat elke twee maanden op YouTube is te bekijken, is een product van MeerRadio, met Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen van Meerdoc als uitvoerend producent.

In de eerste aflevering legt Marja Ruigrok, wethouder cultuur van de Gemeente Haarlemmermeer, uit dat monumenten er niet alleen zijn om te behouden, maar dat je er ook van moet kunnen genieten. En daarom wil de gemeente ze graag toegankelijk maken. De wethouder vindt erfgoed belangrijk, want ‘het vertelt je waar je vandaan komt en wie je bent.’

Moreen presenteert het Erfgoed journaal.

Geluksdoosje

In elk journaal zet Bram van Uchelen een vrijwilliger in het zonnetje. Daarvoor trekt hij een oogverblindend groen ‘klavertjespak’ aan en krijgt elke vrijwilliger als dank voor zijn of haar inzet een ‘geluksdoosje’ met een klavertje vier. Dit keer gaat het doosje naar Cees Vernooij, die al bijna elf jaar vrijwilliger is in het Stoomgemaal Halfweg. Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer, dat vlot gemonteerd is, zodat de 6,5 minuten omvliegen, wordt afgesloten met enkele tips, zoals een tentoonstelling over kinderspeelgoed in de Tweede Wereldoorlog.

Haarlemmermeer is een jong gebied, dat na de drooglegging van 1852 is ontstaan en 31 kernen telt, waarvan Hoofddorp de grootste is. Volgens Moreen Pattiruhu, die het journaal presenteert, valt er genoeg te zien én te beleven: forten, gemalen, musea. “We werken met zeven erfgoedinstellingen samen en we willen met de journaals vooral laten zien wat er ‘om de hoek’ allemaal te beleven valt, maar we richten ons ook op iedereen die wat meer over Haarlemmermeer wil weten.”

Benjamin en Chiara bij de ingang van het fort.

Karin K.

Om ook een jong publiek aan te spreken, gaan elke aflevering twee jongeren voor het journaal op pad: Benjamin Pattiruhu (20) en Chiara van der Pijl (20), tweedejaars studenten kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Voor het eerste Erfgoed journaal Haarlemmermeer brachten zij een bezoek aan een fototentoonstelling in het Fort van Hoofddorp. Daar hangen twintig portretten van fotograaf Karin K., die met haar foto’s de culturele diversiteit van de Haarlemmermeer in beeld wil brengen. De portretten zijn deels in zwart-wit, deels in kleur.

“We hebben geen interviewervaring,” vertelt Benjamin, “dus het was leuk en spannend om zo’n item te maken. Ik kende Chiara van musicalles en kwam haar weer tegen op de universiteit. Het aardige van musicalles is dat je leert hoe je moet presenteren.”

Benjamin omschrijft het Fort van Hoofddorp als een ‘donkere en mysterieuze ruimte’ waar de foto’s van Karin K., die worden gekenmerkt door een groot contrast van licht en donker, goed bij passen. Bovendien is een fort weer eens wat anders dan een museum. “Zo’n fort is een toegankelijke plek,” zegt Benjamin. En dat past weer goed bij het karakter van het journaal. “Het journaal wil een breed publiek aanspreken, want het is heel leuk om eens in je eigen regio te kijken wat er te doen is. En om op een onverwachte plek kunst te bekijken; daarvoor hoef je niet altijd naar het Rijksmuseum of het Stedelijk.”

Chiari en fotograaf Karin K. bij een van haar werken.

Voor het echie

Benjamin en Chiara hebben zich natuurlijk goed voorbereid, door de foto’s te bekijken en de bijbehorende toelichting te lezen. Ze bedachten elk vier vragen, maar omdat het item nog geen twee minuten duurt, konden ze maar drie vragen stellen. “We hebben die vragen eerst met de fotograaf doorgenomen, want Karin K. had ook nog niet zoveel ervaring met interviewen en vervolgens hebben we het ‘voor het echie’ opgenomen, waarna Moreen en Bram het item hebben gemonteerd.”

En ja, twee minuten is kort, “maar we laten ook beelden zien, dus we hoeven niet alles te beschrijven. Bovendien moet zo’n item vlot en fris zijn, want we willen een breed, dus ook een jong publiek bereiken.”

Benjamin en Chiara interviewen Karin K.

Mooie portretten

Was Karin een leuk persoon om te interviewen, vragen we aan Chiara: “Ja, ze was enthousiast en vertelde graag over haar werk. Voor ons was dat leuk, want voor onze studie gaan we vaak naar musea, maar dan heb je geen contact met de kunstenaar. Ik vond het mooie portretten en ik merkte dat ze er trots op was. Het interview moest kort maar krachtig zijn, maar stiekem wilde ze natuurlijk véél meer vertellen.”

Voor Chiara, die zelf uit de Zaanstreek komt en inmiddels in Amsterdam woont, was het de eerste keer dat ze het fort bezocht. “Ik wist niet dat het fort bestond. En ik vond het zeker geen straf om er vanuit Amsterdam heen te gaan, want het fort ligt op een gave, mooie plek. Dat is het misschien wel het belangrijkste van zo’n journaal: mensen op ideeën brengen, want als je er nog nooit van hebt gehoord, weet je ook niet hoe leuk het is.”

De eerste aflevering is hierboven te bekijken. Je kunt je op het YouTube-kanaal abonneren, maar je kunt ook een mail sturen naar erfgoedjournaal@meerdoc.nl. Je krijgt dan bericht wanneer er een nieuwe aflevering online komt.

De fototentoonstelling van fotograaf Karin K. is nog tot 28 februari te zien in het Fort van Hoofddorp.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 31/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

3 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.