Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Engelse vliegers in het Landsmeerderveld

Toen de brandstof op was sprongen de zes bemanningsleden uit hun Engelse tweemotorige Vickers Wellington bommenwerper van het 99e squadron. Ze vlogen boven de Noordzee en dachten vlakbij Engeland te zijn. Geen van de mannen overleefde het. Het vliegtuig stortte zonder bemanning neer in het Landsmeerderveld, maar toch leven de vliegers voort in Landsmeer.

Op 19 september 1941 kwam het vliegtuig terecht in het Landsmeerderveld. De Wellington was op de terugweg van een bombardementsvlucht op Genua in Noord-Italiƫ. Op de terugweg raakte het vliegtuig in dichte mist zonder brandstof en stortte uiteindelijk neer. Enkele inwoners van Landsmeer waren getuige van de crash.

Alle zes bemanningsleden kwamen in zee terecht en verdronken. Sergeant Ian James Robertson en Sergeant Hugh Mclennan MacDonald spoelden aan op Texel. Zij werden begraven op de begraafplaats van Den Burg. De piloot van de Wellington William Raymond Jones Brown spoelde aan bij het Friese Harlingen en werd daar begraven. De overige drie, Sergeant Edward Fieldhouse, Sergeant Joseph Stewart Parry en Sergeant Alfred William Musgrave Chapman zijn nooit teruggevonden.

Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis is een monument opgericht in het Landsmeerderveld op de plek waar het toestel neerstortte. Het oorlogsmonument in Landsmeer bestaat uit twee propellerbladen van het neergestorte vliegtuig, geplaatst op een vierarmige stalen constructie. Deze propeller, die in 1995 aangetroffen werd tijdens de berging, miste een propellerblad waardoor een denkbeeldig V-teken ontstond. Op een messing plaat staan de namen van de zes omgekomen vliegers.

Vickers Wellington Bommenwerpers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beeld: Whatsthatpicture.Vickers Wellington Bommenwerpers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beeld: Whatsthatpicture.

99e squadron en Landsmeer

Hoewel de bemanning niet meer in het vliegtuig zat toen het zich in de grond boorde, heeft het incident wel gezorgd voor een band tussen Landsmeer en het 99e squadron. Elk jaar op 4 mei wordt er een herdenking gehouden waar ook de Britten aan deelnemen. Het is een bijzondere, intieme plechtigheid die daar gehouden wordt, voor zes Engelse vliegers die nooit in het Landsmeerderveld geweest zijn.

Het monument in het Landsmeerderveld. Beeld: Icarus et MarsHet monument in het Landsmeerderveld. Beeld: Icarus et Mars

Publicatiedatum: 29/03/2017

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.