Landsmeer

Engelse vliegers in het Landsmeerderveld Dialecten van Noord-Holland

Engelse vliegers in het Landsmeerderveld

Toen de brandstof op was sprongen de zes bemanningsleden uit hun Engelse tweemotorige Vickers Wellington bommenwerper van het 99e squadron. Ze vlogen boven de Noordzee en dachten vlakbij Engeland te zijn. Geen van de mannen overleefde het. Het vliegtuig stortte zonder bemanning neer in het Landsmeerderveld, maar toch leven de vliegers voort in Landsmeer.

>

Houten woonhuis in Landsmeer

Het houten woonhuis is in aanleg zeventiende-eeuws. De raampartijen zijn gewijzigd. De smuiger in de woonkamer bestaat uit een inspringende schouw en een naar voren lopende boezem. De smuiger is bezet met voornamelijk achttiende-eeuwse tegels. De voorstellingen op de tegels hebben betrekking op scheepvaart,het landschap, de stad en het dorp. Tegen de rechterwand van de boezem en het rechter gedeelte van de schouw zijn vooral bijbelse voorstellingen geplaatst.   Adres: Noordereinde 131-133, Landsmeer

>

Dialecten van Noord-Holland

Noord-Holland heeft geen officieel erkende streektaal, zoals het Fries of Limburgs, maar kent wel een tiental dialecten. De dialecten zijn weer onder te verdelen in dorpstalen en streektalen.

>