Eeuwenoude smederij is nu restaurant

Op een van de mooiste punten in Ouderkerk aan de Amstel staat een rijksmonument. Op de plek waar Amstel en Bullewijk samenstromen. Tot ver over het water hoorde je hier eeuwen lang wanneer de smid aan het werk was. Hij sloeg dan met een grote hamer op het gloeiend hete ijzer. Wie De Oude Smidse nu binnenstapt, ziet allerlei voorwerpen die herinneren aan de geschiedenis van dit pand. Maar de smid begroet je er niet meer. Wel de ober, bij wie je bijvoorbeeld een perfect diner kunt bestellen.

Het lage huis aan de Achterdijk 2 – 4 met topgevel bestaat uit de vroegere smederij, de naastgelegen wagenmakerij en het café dat half om de hoek zat. De zware houten pilaren voor het lage deurtje zijn van de travalje afkomstig. Een travalje (of: hoefstal) is een constructie waarin het paard werd vastgezet om te worden beslagen door de hoefsmid.

Dineren bij de smid. In het bescheiden ogend pand waar nu het diner wordt geserveerd, klonk eeuwenlang de hamer van de smid. De Oude Smidse ligt naast de Korte Brug over de Bullewijk in Ouderkerk. Beeld: Mark Homan.

Transportakte

Het Rijksarchief Haarlem bezit een transportakte uit 1729, waarin Sijmen van der Pol en zijn vrouw Jacoba Groen ‘een half huis plus een halfklein huisie en erven’ gelegen over de Kerkbrug voor 700 gulden kopen van Jan Schuffel en diens vrouw Geertie Groen. De koper Sijmen van der Pol blijkt meester-smid te zijn. Na zijn overlijden voert zijn tweede vrouw Jannetje Willemse de directie over de smidswinkel totdat hun zoon Frederik meerderjarig is. De weduwe verkoopt in 1746 het halve huis en erf, de halve smidswinkel en het halve achterhuis.

De Oude Smidse te Ouderkerk. Foto: Monumenten Ouder-Amstel.

Hekwerk voor Beth Haim

In de loop der jaren daarna zijn er vele eigenaren van de smidswinkel geweest. In de twintigste eeuw wordt de familie (van) Outersterp eigenaar. Eén van de zonen, Jacobus Theodorus, smeedde het hekwerk voor de Portugees-Israëlitische (Beth Haim) begraafplaats in 1954. In 1962 kwam het gedeelte waarin de smederij was leeg. In dat deel werd een pannenkoekenrestaurant gevestigd. De nieuwe horecagelegenheid werd aangekleed met voorwerpen uit de oude smederij en kreeg bij de opening op 24 april 1963 de naam De Oude Smidse. Dit was de start van een wijd en zijd bekend restaurant. In de loop der jaren werden de wagenmakerij en het café bij het restaurant betrokken.

Auteur: Mark Homan

Publicatiedatum: 26/04/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.