Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Eerste huis van Frans Hals

Uit oude archiefstukken zijn diverse woonadressen van Frans Hals bekend. Aan het begin van zijn carrière woonde hij hier, in de Peuzelaarssteeg. Het adres staat genoemd op de aankondiging van zijn ondertrouw, met Liesbeth Reyniers op 15 januari 1617: Frans Hals, weduwnaer van Antwerpen, woonende in de Peuselaersteege met Lysbeth Reyniers van Haerlem, woonende in de Smeestraet’. Uit andere archiefbronnen blijkt dat Frans Hals later woonde aan het Groot Heiligland (maart 1636), in de Lange Begijnestraat (mei 1640), in de Kleine Houtstraat (september 1642), aan de Oude Gracht (november 1643 en 1650) en in de Ridderstraat (januari 1654).

Geen geld voor begrafenis

Liesbeth Reyniers en Frans Hals trouwden op 12 februari 1617 in Spaarndam. Liesbeth was de tweede vrouw van Hals. Zijn eerste vrouw, Anneke Harmensdr was overleden in mei 1615. Zij werd begraven op 31 mei, in de kapel van het Heilige Geesthuis. In het begraafboek van de Hervormde Kerk staat genoteerd: ‘Een openin[g] inde Heyligeng[ees]tkerk voor Annetgen Harmans – niet. De toevoeging ‘niet’ betekent dat er niet voor de begrafenis betaald was en dat er dus blijkbaar niet voldoende geld beschikbaar was om een begrafenis voor haar te financieren.

Peuzelaarsteeg, circa 1900. Bron: Noord-Hollands Archief.

Schilderende kinderen

Uit Hals’ eerste huwelijk werden drie kinderen geboren, Harmen, die ook schilder zou worden en twee niet bij name bekende kinderen, die jong gestorven zijn. Het eerste kind, dochter Sara, werd gedoopt op 21 februari, negen dagen na de huwelijksvoltrekking. Daarna werden nog minstens 10 kinderen geboren. Sommigen van hen werden ook schilder, maar zij werden nooit zo beroemd als hun vader.

Wil je meer weten over Frans Hals en de schilderkunst in de Gouden Eeuw? Bekijk hier de openingstijden van het Frans Hals Museum en plan je bezoek!

17de-eeuws ondertrouwboek van de Nederlands Hervormde Gemeente te Haarlem Foto: Noord-Hollands Archief, Haarlem.

Publicatiedatum: 23/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.