Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Een onbekende Soldaat van Oranje

Een van de meest aansprekende verhalen die schuilgaan achter de tentoongestelde vliegtuigonderdelen in het Assendelftse luchtoorlogmuseum is dat van de verongelukte Spitfire van Ab Homburg.

‘Soldaat van Oranje’

Deze Engelandvaarder en ‘Soldaat van Oranje’ wist tot twee keer toe uit bezet Nederland naar Engeland te ontsnappen. De eerste keer als burger in een roeibootje van de Hoogovens, de tweede maal als spion voor de Britten. Na aankomst in Engeland sloot Homburg zich aan bij de Nederlandse brigade binnen de Britse strijdkrachten. Hij werd als spion boven Noord-Brabant ‘gedropt’, maar verraden door bezoek aan een bevriende tandarts. Hij wist op miraculeuze wijze een dag voor zijn executie uit het Oranjehotel, de beruchte gevangenis in Scheveningen, te ontsnappen. Wederom wist hij via IJmuiden de overtocht over het Kanaal te maken. Terug in Engeland werd hij opgeleid als piloot voor het 322 ‘Dutch Squadron’ van de RAF.

Spitfire tegen V1

Het 322 squadron was gespecialiseerd in het uit koers brengen van de Duitse V1 raketten die richting Londen vlogen. Dit kregen de Nederlandse vliegers voor elkaar door de raketten een tikje te geven met de vleugels van hun Spitfires. Hierdoor raakte het interne kompas van slag en stortten de raketten neer nog voordat zij hun doel hadden bereikt. In april 1945, één maand voor de bevrijding, werd de Spitfire van Ab Homburg boven Twente geraakt en stortte hij neer. Homburg kwam bij deze crash om het leven. Enkele onderdelen van het neergeschoten vliegtuig vielen op het land van een boer die deze vervolgens tientallen jaren bewaarde.

Min of meer bij toeval kwamen deze onderdelen onder de aandacht van het Luchtoorlogmuseum. Na uitgebreid onderzoek werd het bijzondere levensverhaal van Ab Homburg opgediept. Hoe bescheiden de onderdelen op het eerste gezicht mogen lijken, het verborgen verhaal dat er achter schuilgaat, is des te opwindender. In het Kruitmagazijn bij de Stenen Paal aan de Zeedijk in Assendelft – eveneens een gebouw dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam – is een aparte sectie gewijd aan deze onbekende, maar niet minder dappere ‘Soldaat van Oranje’.

Luchtoorlogmuseum in Assendelft.

Luchtoorlogmuseum in Assendelft.

Meer informatie

Verhaal: Jephta Dullaart (Redactie Oneindig Noord-Holland)

Recreatieve website Stelling van Amsterdam
Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945
Particuliere website Stelling van Amsterdam, een stadsmuur van water.

Publicatiedatum: 18/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.