Stolpboerderij Westerhem in de Beemster

In 1877 werden het vrijstaande herenhuis en de achterliggende stolpboerderij Westerhem gebouwd. Het voorhuis was ooit burgemeesters-woning. Tot 1965 was het een groot veebedrijf. Later werd de stolp grondig gerestaureerd en werd er het agrarisch museum Westerhem in gevestigd. Het museum geeft een beeld van de rijke agrarische historie van de Beemster. In het voorhuis is de VVV en het Bezoekerscentrum Beemster gevestigd.

Book 1 min

Het bijzondere kruisdorp Middenbeemster met musea en historische kerk en vooral het typische Noord-Hollandse landschap maken een bezoek aan de Beemster meer dan de moeite waard. In 1999 verkreeg Droogmakerij de Beemster de status van werelderfgoed, vanwege de unieke verkaveling en het uitzonderlijke voorbeeld van een door de mens geschapen architectonisch ensemble en landschap.

Bezoekerscentrum Beemster

Kennismaken met het UNESCO werelderfgoed Droogmakerij de Beemster start met een bezoek aan het Bezoekerscentrum Beemster. Want daar vindt u alle informatie. In het statige herenhuis uit 1877 is VVV Beemster gevestigd. Hier zijn onder andere fiets- en wandelroutes, ansichtkaarten, bekers, boeken en handgemaakte Beemster zeepjes te koop.

In de stolpboerderij achter het voorhuis is Agrarisch Museum Westerhem gevestigd. De stolp en zijn bijzondere constructie is het bewonderen meer dan waard. Maak kennis met het agrarisch leven in Beemster rond 1920. Uniek is de knechtenkamer.

In de klassiek ingerichte boerentuin is een boomgaard met diverse oude rassen hoogstamfruit en een brongasinstallatie zoals die vroeger op veel plekken in de Beemster aanwezig was. Hier is ook Experience; Beleef De Beemster. Met deze multimediale rondvlucht over de droogmakerij krijg je een goede indruk van De Beemster door de eeuwen heen.

Kom langs bij het Bezoekerscentrum Beemster. Bezoekadres: Middenweg 185, 1462 HJ, Middenbeemster.

Boerderijcomplex genaamd “Westerhem”, bestaande uit 2 onderdelen: vrijstaand woonhuis met achterliggende stolpschuur , gebouwd in 1877 in opdracht van de veehouder en toenmalige burgemeester H. Scheringa.  Foto: Marianne Slot-Dekker

VISIT Beemster

Ter promotie van de Beemster heeft het Bezoekerscentrum samen met de ondernemers, culturele instellingen en siteholders. gemeente Beemster en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, een merk gelanceerd ter promotie van de Beemster; VISIT Beemster. Op de website van VISIT Beemster staat alle informatie over de Beemster.

Bron: Bezoekerscentrum Beemster

Publicatiedatum: 20/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN