Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Een Heeroom waar velen misschien jaloers op waren

Pastoor van Leeuwen was een geliefd man bij zijn familie. Veel neven en nichten kunnen zich nog leuke en bijzondere dingen van hem herinneren.

Sportief

Pastoor Van Leeuwen was bijzonder sportief. Hij was een véélzijdig triatlonatleet en alleskunner. Een bijzondere prestatie was zijn schaatstocht van Kudelstaart naar Stompwijk en terug in de strenge winter van 1928-‘29 in 8 á 9 uur. Ook heeft hij in de kerk van Limmen een keer verteld over een bijna fatale zwempartij in zee bij Castricum, waarbij hij door stroming en muien niet naar het strand kon komen. Door zijn goede conditie lukte het hem na een uur uiteindelijk wel.
Naast schaatsen en zwemmen hield de pastoor ook van watersport en zeilen in het bijzonder. Hij kon die passies delen met zijn broer en zus Ans

De docent

Pastoor Van Leeuwen was leergierig. Heeroom volgde opleidingen in Seminarie Hageveld en klein Semenari Warmond. Daar fietste hij regelmatig naar toe vanuit Stompwijk. Hij studeerde Franse taal en Latijn en gaf daar op zijn beurt zelf ook weer les in. Pastoor Nederstigt uit Leidschendam heeft ook Franse les van hem gehad. En diens neef Savic Nederstigt heeft weer pastoor Van Leeuwens nichtje Riet getrouwd. Een kleine wereld.

Familieman

Als er een klein of groot Aanneemsfeest was van zijn neefjes of nichtjes kwam Heeroom regelmatig naar Leidschendam, waar de wortels van de familie Van Leeuwen lagen. Ook bij andere familiegelegenheden was hij van de partij, zoals met het huwelijk van zijn broer, de vader van neef Jan van Leeuwen. Het contact tussen de pastoor en die broer was erg goed. Eén van diens kinderen was het petekind van de pastoor: Wout, de blinde broer van Jan.

Neefje en petekind Wout van Leeuwen

Wout, voluit Wouter Walterus was het Petekind van heeroom Van Leeuwen. Hij was niet blind geboren maar wel slechtziend aan zijn rechteroog. Zijn broer Jan weet te vertellen dat Wout graag in zijn Wilde-Westenboeken las en de voetbaluitslagen na ’s maandags en ’s avonds na zijn werk doornam. Totdat hij problemen kreeg met zijn linkeroog wanneer hij bukte of zich inspande.

Het Ziekenhuis Anthoniushove Voorburg kon hem hier niet aan helpen waarna hij werd doorgestuurd naar Leiden, maar ook daar zagen ze geen mogelijkheden. Toen werd hij doorgestuurd naar het Oogleiders Ziekenhuis in Utrecht waar hij geholpen werd door de oogarts die óók prinses Marijke (nu Christina) had geopereerd. Jan: ‘Had hij er maar niets aan gedaan, want daar is hij blind vandaan gekomen.’

Werk van Wout

Voor vele Leidschendammers was hij een bekende. Hij reisde wekelijks per trein tussen Voorburg en Hilversum waar hij werkte als machinebankwerker aan de automatische revolverbank bij de Verenigde Schroevenfabriek Hilversum (VSH). Als hij van en naar het station ging op eigen gelegenheid en ze zagen hem lopen mocht hij meerijden met een bekende. Dit heeft hij ruim 15 jaar gedaan.

Hondamotoren

Hij heeft de Honda Race motoren van zijn broer Jan wel gehoord maar nooit gezien. Hij startte ze wel eens voor hem en dan mocht hij erop zitten, gasgeven en warmdraaien.
Deze motoren klonken als motoren van Jim Redman + Mike the Bike Haliwood HONDA’s in de jaren 60. Ook heeft hij bij Jan achterop zijn Honda 90,250 SS en CB 450 Black-Bomber meegereden, dan moest hij altijd de binnendempers er even uithalen. Helm dragen hoefde toen nog niet (was nog niet verplicht). Hoe harder het ging hoe meer plezier hij had en Jan ook.

Tragische dood

Helaas kon Wout niet wennen aan een leven zonder zien. Hij kon zwemmen, maar zijn leven was voor hem ondragelijk geworden zonder uitzicht op verbetering of toekomst. Hij is 42 jaar geworden. Zijn dood was voor zijn moeder een groot verlies, zeker nadat haar oudste dochter op 18-jarige leeftijd al was overleden. Zijn moeder heeft nooit geweten wat hij zichzelf heeft aangedaan.

Hobby’s Jaap van Leeuwen

Als hobby maakte hij ‘s avonds klokken van groot tot klein, ook horloges en wekkers.
Ook heeft hij rond 1954 de luidklokken en torenuurwerk elektrisch gemaakt van de Petrus en Paulus Opiphex (Peperbus), de dorpskerk. Op zolder in het huis van zijn ouders heeft hij de Petrus en Paulus Kerk in het groot en het klein nagemaakt met afmetingen 2.50×2 meter en 75x30cm. Ook de uurwerken met luidklokken maakte hij in het klein om te kunnen luiden, zelfs synchroon. Het was zijn passie, dat was zijn wil.

Helaas is het door brand verloren gegaan. Broertje Nico had de kachel op zolder aangestoken met papier er in. Tijdens zijn werkzaamheden bij Starlift heeft hij veel voor mijn hobby en werk gedaan en gemaakt. Diverse werkstukken heb ik nog. Thuis op zolder in de Venestraat 50 heb ik (Jan) vele klokken horen tikken en aflopen; horloges, wekkers, pendules, Zaanse stoeltjes en Friese Staartklokken met voor- en naslagwerken. Daar sliepen wij gewoon doorheen.Bakker Rooderijs en Kapper Arie

Neefje Jaap van Leeuwen

Een ander neefje van pastoor Van Leeuwen had ook een bepaalde band met de katholieke kerk; diens broer Jan vertelt: Als broertje mocht ik bij hem achterop de fiets mee naar Vliegveld Ypenburg, vliegtuigen kijken: Dakotas en Jagertjes, éénmotorige vliegtuigjes. Daarna fietsten we door naar Delft om in de Grote Kerktoren naar boven te klimmen (ca. 200 treden) om de klokken te horen en te bekijken. Hij had speciale belangstelling voor klokken. Na Timmerfabriek Groenewegen is hij naar de Koninklijke Eijsbouts Klokkenfabriek gegaan in Asten van waaruit hij diverse kerktorenuurwerken en luidklokken heeft gerepareerd en hersteld.

Maar het geloof trok hem, net als zijn oom pastoor Van Leeuwen, ook in belangrijke mate. Zo was hij hulpkoster in de Opiphex-kerk bij pastoor Buijs in Leidschendam-Noord. Daarna heeft hij zich omgeschoold tot metaal- en machinebankwerker, om later bij de Starlift te gaan werken. Hij heeft daar grote liftwielen voor Starlift naar grotere hoogten gebracht.

Publicatiedatum: 10/06/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.