Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Een echte diva: Fien de la Mar (1898-1965)

Toneelspeelster en cabaretière Fien de la Mar was een echte diva, getalenteerd en vol grillen. Na de oorlog opende ze met haar man een eigen theater aan de Amsterdamse Marnixstraat. Na drie jaar viel echter alweer het doek voor het De La Mar.

Fien de la Mar was een van de weinige acteurs die tijdens de bezetting niet hebben gewerkt. Vlak na afloop van de Tweede Wereldoorlog zorgde haar man, aannemer en architect Piet Grossouw, ervoor dat ze een eigen theater aan de Marnixstraat kreeg. Het was een waar liefdesgebaar van hem aan haar. Toch werd het niet naar Fien genoemd, maar naar haar vader Nap(oleon).

Te eenzijdig

Grossouw liet voor het theater een voormalige, uitgebrande school grondig verbouwen. Het De La Mar Theater werd echter geen succes. Amper drie jaar later moest het alweer de deuren sluiten. Waarschijnlijk had dat te maken met de eenzijdigheid van wat daar te zien was. In alle toneel- en cabaretvoorstellingen die er werden getoond speelde Fien de hoofdrol. Dat kun je niet jaar in jaar uit volhouden. Ondanks haar grote faam.

Logo van het DeLaMar Theater.

Logo van het DeLaMar Theater.Logo van het DeLaMar Theater.

Tanende roem

Die faam was bovendien wat tanende in die jaren. Haar manier van spelen was toch een beetje extatisch, een beetje ouderwets geworden. Hoewel Fien, als je de films bekijkt van voor WO II, wel de enige is die wat natuurlijkheid uitstraalt. Ook voldeed ze niet meer aan het naoorlogse schoonheidsideaal. Ze was niet alleen inmiddels wat ouder, maar ook een beetje mollig, groot en statisch. Na de oorlog waren de sterren een stuk slanker en fijner gebouwd.

Te klein theater

Een andere reden voor het gebrek aan het succes van het De La Mar kan ook de ‘tussenmaat’ van het theater zijn geweest. Met 500 stoelen is het financieel niet rendabel. Zelfs als het theater uitverkocht is, verdien je de kosten van zo’n avond niet terug. Dan maak je altijd verlies. Een driemanschap, waaronder Wim Sonneveld, nam het De La Mar over. Het eerste wat ze deden was er een balkon in plaatsen. Zo konden er voortaan 700 man in. Ook de naam werd aangepast tot Nieuwe de la Mar Theater. Het theater met de bioscoop ernaast werd in 2010 verbouwd tot het huidige theatercomplex DeLaMar.

Auteur: Emma Los, verhaal: Henk van Gelder.

Fien de la Mar – Ik wil gelukkig zijn

Bijzondere beelden van Fien de la Mar

Zie ook het prachtige materiaal over Fien de la Mar op de site van het Theaterinstituut: www.eenlevenlangtheater.nl/fien%20de%20la%20mar/.Ga terug naar de overzichtspagina van de derde Dag van de Amsterdamse Geschiedenis

Publicatiedatum: 22/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.