Herberg Zeeburg.
Tekening eerste helft 19de eeuw. Rechts is waarschijnlijk een deel van het stallencomplex te zien.
Stallen, een haven en een herberg
Het Oudezijds Huiszitten-armenhuis, een liefdadigheidsinstelling voor thuiszittende armen, had het privilege om vee te verhandelen. Hiervoor lieten de regenten in de 17de eeuw herberg Zeeburg, een haven en stallen bouwen. Geschiedschrijver Isaac Commelin schreef in 1693 over deze plek: “Tot gerief van dese magere Varkens sijn drie grote Schuren en veel Hocken gemaakt.” Van deze oudste stallen werd tijdens het archeologisch onderzoek een stenen vloer teruggevonden.
Opgraving van het stallencomplex.
Een nieuw stallencomplex
In 1769 werd een nieuw stallencomplex gebouwd. Uit de opgraving bleek dat het groot was en stevig gefundeerd op langwerpige booggewelven. Over een lengte van veertig meter lagen langs de weg twee keer vijftien kleine hokken. Daarnaast, langs de huidige brug, lagen dertien grote stallen van 7 x 2,5 meter. In sommige stallen lagen nog pakketten mest. Uit analyse van de mest blijkt dat in de grote hokken waarschijnlijk koeien werden gehouden. In de kleinere stonden paarden en andere dieren.
Het stallencomplex tegenover de voormalige herberg Zeeburg.
Kaart uit 1881. In de Rietlanden, boven de Nieuwe Vaart, zijn het toekomstige Gemeentelijk Abattoir en de Veemarkt al aangegeven.
Verval van de stallen
In de 19de eeuw werd aan de andere kant van de Nieuwe Vaart, in de Rietlanden, het Gemeentelijk Abattoir en de Veemarkt aangelegd. Met de ingebruikname van het nieuwe complex in 1887 kwamen de oude stallen leeg te staan. In 1938 was het gebouw aan de Zeeburgerdijk zo bouwvallig dat het moest worden gesloopt.
De 18de-eeuwse stallen met daaronder een 17de-eeuwse vloer van gele ijsselsteentjes.
Publicatiedatum: 07/05/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.