Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Ruïne van Brederode

Bij Santpoort-Zuid staat de ruïne van kasteel Brederode. Het kasteel is in de tweede helft van de dertiende eeuw gesticht door heer Willem I van Brederode, afstammeling van de Heren van Teylingen, en zijn zoon Dirk II. In 1318 was de bouw van het kasteel voltooid. Vermoedelijk stond er voor de bouw van dit kasteel al een woontoren, een zogeheten donjon. Het kasteel had een vierkant grondplan en vierkante torens, op één ronde toren na, de Sivaardtoren.

Verwoesting en herbouwTijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd het kasteel door de Kabeljauwen in 1351 belegerd en zo zwaar beschadigd dat het moest worden gesloopt. In 1354 is het kasteel weer herbouwd, waarna het diende als uitvalsbasis voor de Hoeken onder aanvoering van Willem van Brederode. Als represaille omdat de Hoeken in 1426 Haarlem belegerden, verwoestten de Kabeljauwen het zuidelijke deel van het kasteel. Pas in 1464 werd alleen het noordelijke gedeelte van het kasteel hersteld. In 1492 was het wederom raak, het kasteel werd tijdens de opstand van het Kaas- en Broodvolk geplunderd door Duitse soldaten, waarna het niet meer werd bewoond.

De kasteelruïne van Brederode.

De kasteelruïne van Brederode. Beeld: Noord-Hollands Archief.

Voortschrijdend verval

In de eeuwen die volgden raakte de ruïne steeds meer in verval. In 1573 werd het bouwwerk tijdens de Tachtigjarige Oorlog in brand gestoken door Spaanse soldaten, waarna het ten prooi viel aan het oprukkende stuifzand van de Kennemerduinen. Aan het eind van de 17e eeuw verviel de ruïne aan de Staten van Holland. Daarop volgde een periode tot halverwege de 19e eeuw waarin weinig naar de overblijfselen werd omgekeken. Hierna zijn verschillende meer en minder succesvolle restauraties uitgevoerd. De laatste hiervan, die een consolidatie van de ruïne inhield, vond plaats van 2010 tot 2014. Voor liefhebbers van bouwwerken met een mysterieuze uitstraling is een bezoek aan de Ruïne van Brederode warm aanbevolen.

Bron

Website van Heerlijkheid Brederode.

De Ruïne van Brederode, ets door Willem Buytewech, 1621.

De Ruïne van Brederode, ets door Willem Buytewech, 1621. Beeld: Wikimedia Commons / Currier Museum of Art.

Publicatiedatum: 07/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • Andreas Schelfhout schreef:

    Op Marktplaats heb ik een advertentie gezet met een schets van Henry Schelfhout, zoon van Andreas Schelfhout (1787-1870). De tekening is afkomstig uit zijn schetsboek.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.