Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Duivelseiland

Omstreeks 1897 werd een stuk grond aan de zuidzijde van de Boerenwetering met zand opgehoogd om er huizen op te bouwen. Het was een onverlichte en rommelige uithoek van de stad. Aan de overzijde van de Boerenwetering ontstond een afgelegen buurtje. Het kreeg de onheilspellende naam Duivelseiland.

Wijk 50

De buurt Duivelseiland bestaat nog steeds. Het is wijk 50, en is onderdeel van het Museumkwartier Oost. Duivelseiland ligt tegenwoordig midden in de stad en wordt begrensd door de Hobbemakade, Roelof Hartstraat, het Roelof Hartplein, de Van Baerlestraat en Ruysdaelstraat. Hoewel de naam dat doet vermoeden, is Duivelseiland geen eiland, in die zin dat de wijk niet met water is omsloten.

Dreyfus-affaire

De naam komt van het rotsachtige eiland voor de kust van Frans-Guyana waar de Franse officier Alfred Dreyfus (1859-1935) in 1895 naartoe werd verbannen. Hij werd ervan verdacht voor Duitsland te spioneren. Ten onrechte overigens want hij werd in 1899 weer vrijgelaten.

De Dreyfusaffaire trok internationaal veel aandacht. Om die reden noemden de Amsterdammers het onherbergzame bouwterrein Duivelseiland. Bovendien stonk het er ook nog eens door een waskaarsenfabriek. Tegenwoordig is Duivelseiland een moderne buurt, waar veel alleenstaanden en jonge stellen wonen. Het is ingeklemd tussen de Pijp en de Concertgebouwbuurt. Eetcafé Loetje is er te vinden met zijn beroemde biefstukken, Le Garage van Joop Braakhekke en Café Wildschut.

Met de verrekijker in de hand

Vanaf het dakterras van Fransje Kuyvenhoven kijkt u met de verrekijker in de hand naar de wijde omgeving. Te zien zijn de rookpluimen van de hoogovens, de gebouwen aan de Zuidas, de Rai, het Okura hotel, de Rembrandttoren, de daken van de Pijp, het Shellgebouw bij het Centraal Station, de kerk aan het Spui, het Rijksmuseum en de blinkend gouden harp van het Concertgebouw.

In de directe omgeving is de Oud-katholieke kerk te zien, de floatlands in de Boerenwetering, de Ruysdaelkade (onderwerp van Joost Zwagermans roman Vals Licht) met de dames van lichte zeden, en wat er niet is te zien vanaf het hoge terras wordt verteld onder het genot van een glaasje (restaurant Magnolia) en koekjes van de Bakkerswinkel uit de Roelof Hartstraat.

Auteur: Fransje KuyvenhovenGa terug naar de overzichtspagina van de derde Dag van de Amsterdamse Geschiedenis.

Publicatiedatum: 17/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.