Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dubbele villa met erfafscheiding in Hilversum

De dubbele villa aan de Albertus Perkstraat ligt in de lommerrijke wijk ‘De Boomberg'. Het waren de broers Jan, Cornelis en Hendrik de Groot die villa’s in dit mooie deel van Hilversum bouwden. Hilversum raakte steeds meer in trek als woonplaats. De komst van een treinstation en de mooie landelijke omgeving trokken veel mensen van buiten aan. Het waren vooral rijke Amsterdammers die de stad ontvluchtten en op zoek waren naar gezonde lucht en goedkope bouwgronden.

Gat in de markt

De drie broers De Groot zagen het gat in de markt en kochten gronden in de Boomberg aan. In eerste instantie bestonden de villa’s van bouwkundige Jan de Groot meestal uit slechts één bouwlaag. Al snel na aankoop lieten de eigenaren de villa’s vergroten en uitbreiden. Op basis van voorbeelden en modellen van De Groot werden de luxueuze woonhuizen aangepast aan de specifieke wensen van de individuele opdrachtgevers. Elke villa kreeg zo een eigen uitwerking en uitstraling. Samenhang in bouwstijl kwam in een villawijk nauwelijks voor, omdat kavels afzonderlijk werden verkocht en bebouwd met villa’s naar ontwerpen van verschillende architecten.

Villa Albertus Perkstraat 63-65. Beeld: Hans Lensink.

Albertus Perkstraat

De dubbele villa aan de Albertus Perkstraat 63-65 (1894) is gebouwd in een schilderachtige eclectische bouwtrant. Je spreekt van een eclectische stijl als er verschillende bouwstijlen worden gecombineerd. De wit gepleisterde villa is symmetrisch van opzet en heeft een rechthoekige plattegrond. Het leven moet hier ook een eeuw geleden heel aangenaam zijn geweest. In de sfeervolle eetkamer zullen ongetwijfeld vele diners gegeven zijn. En de heer des huizes zal graag in de serre gezeten hebben om er de avondcourant te lezen. De kinderen vermaakten zich in de tuin. Ze gingen in de buurt naar school en zondags met hun ouders naar de bossen om er te wandelen.

Entree. Beeld: Hans Lensink.

Groene, natuurlijke omgeving

Er is lang gesteggeld over de straatnaam. Bewoners vonden dat de straten in de boomrijke buurt de status van laan verdienden. Dit was wel gelukt bij het Schoenmakerssteegje dat in 1879 werd omgedoopt tot Boomberglaan. Een poging om de Albertus Perkstraat in Albertus Perklaan te veranderen mislukte echter. Verder speelden voor de bewoners ook de aankleding van de straat, de bomen en het wegprofiel een belangrijke rol. Werkzaamheden zoals het verbreden van wegen en het verwijderen van bomen riepen dan ook steevast protesten van de bewoners op. Kale lanen werden misschien geapprecieerd in een stad als Amsterdam, maar zeker niet door forensen die de stad juist ontvluchtten. De groene, natuurlijke omgeving moest zo dicht mogelijk bij de villa kunnen komen.

Auteur: Margriet van Seumeren (red.) m.m.v. Lotte Veneman

Bronnen:

  • Annette Koenders, Hilversum: Architectuur en stedenbouw 1850-1940, Monumenten inventarisatie project, 2001.
  • Liliane Taudin Chabot, Monumentaal groen in Hilversum: met rondwandeling langs groen-oases van Hilversum, 2001.
  • Piet Bakker, Raymond Bijen en Jan E. Lamme (red.), Het Boombergpark te Hilversum: verleden, heden en toekomst van een monumentaal wandelgebied, 2005.
  • http://hilversum.geotalk.nl/

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.