Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Diemer Vijfhoek: kunstmatig schiereiland

Natuur behouden, dat was een belangrijke voorwaarde bij de besluitvorming rondom IJburg – een nieuwe woonwijk in Amsterdam, gebouwd op kunstmatige eilanden. De inrichting van de Diemer Vijfhoek is één van de projecten die is uitgevoerd ter compensatie van de verloren natuur voor de bouw van IJburg.

Het ontstaan

De Diemer Vijfhoek, ook wel PEN-Eiland genoemd, is een kunstmatig eiland in het IJmeer. Het is gelegen naast de elektriciteitscentrale Over-Diemen. Het eiland, dat zijn naam dankt aan de vijf hoeken die het heeft, is ontstaan rond 1970. Er werd toen gebaggerd voor de aanleg van de elektriciteitscentrale en de verbreding van het Amsterdam-Rijnkanaal. De grond die vrijkwam bij het graven werd gestort in het IJmeer. Het vormde een moerassig eiland dat later van dijken werd voorzien om te voorkomen dat de grond weg zou spoelen. Zo ontstond een gebied van 80 hectare: de Diemer Vijfhoek.

De oostkant van de Diemer Vijfhoek is volledig afgesloten voor publiek.

Natuur

De Diemer Vijfhoek wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is een gebied waar de natuur vrij haar gang mag gaan. Het is daarnaast een mooi wandelgebied, vanachter een vogelobservatiescherm kun je er onder andere brilduikers, grauwe ganzen, kuifeenden, krakeenden en aalscholvers zien. Het gebied is niet toegankelijk voor loslopende honden en fietsers. De reden hiervoor is dat Staatsbosbeheer het unieke karakter van het gebied wil bewaren en de aanwezige dieren niet wil verstoren. Het oostelijk deel is voor niemand toegankelijk.

Rondom de Diemer Vijfhoek en de IJdijken kun je prachtig wandelen.

Recreatie

In het westelijk gebied van de Vijfhoek is ruimte voor intensievere vormen van recreatie. De natuur hier kan wel tegen een stootje. Het wandelpad loopt langs moeraspoeltjes die speciaal zijn aangelegd voor de ringslang. Op mooie zonnige dagen ligt de ringslang te zonnen op de dijkjes. Via het bruggetje komt u op het eiland van waaruit u een mooi uitzicht hebt op het IJmeer.

De ringslang is één van de vele bewoners van de Diemer Vijfhoek

Tekst: Eva van Dijk

Publicatiedatum: 21/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • Peter Remeeus schreef:

    L.S.

    IK heb twee gote fotoboeken gevonden vol met foto’s over en tijdens de aanleg van dit eiland. Baggerwerk / maschines / bootjes etc.
    Is dit wat voor jullie?
    We zijn heir spullen aan het opruimen en kwamen dit tegen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.