Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Westen op Texel

De Westen, even ten noorden van Den Hoorn, was al vroeg een vissersdorp. Het was één van de oude kerkdorpen van Texel en in de middeleeuwen zelfs één van de belangrijkste. Het dorp lag oorspronkelijk aan een geul die met de zee in verbinding stond. Het grote veengebied ten oosten van het eiland waterde onder andere via deze geul af op zee. Later verzandde de geul en verviel het dorp geleidelijk tot een buurtschap. De kerktoren bleef nog lange tijd een baken voor de scheepvaart.

Van dorp tot buurtschap

Rond de twaalfde eeuw is het dikke veenpakket ten oosten van Texel door stormvloeden en overstromingen verdwenen en ontstond de Waddenzee. De geul die De Westen met de zee verbond kon daardoor verzanden en in de volgende eeuwen verstoof de omgeving van het dorp en ontstonden er duinen. Nog in 1415 was De Westen een belangrijk dorp, maar het verval was al ingezet. In het midden van de 17e eeuw was het niet meer dan een buurtschap. Een eeuw later stonden er nog maar 22 huizen.

De kerktoren van De Westen.

De kerktoren van De Westen.De kerktoren van De Westen.

Baken voor de scheepvaart

De kerk was in 1571 door de watergeuzen in brand gestoken. De toren bleef staan en werd door de Amsterdamse admiraliteit onderhouden, omdat ze als baken diende voor de scheepvaart. Na de Franse tijd raakte de toren in verval en ze werd uiteindelijk in 1859 afgebroken. Bij archeologisch onderzoek in 1937 werd een deel van de tufstenen fundering blootgelegd. Het kerkhof werd in 1888 gedeeltelijk vergraven, maar nog enige jaren geleden kwamen bij de aanleg van het fietspad botten en schedels tevoorschijn. De kerk stond op een verhoging van circa 2 meter, waar nu nog wat heuveltjes van over zijn. De op het kerkterrein staande boerderij Het Torenhuis (1578) is één van de oudste boerderijen op Texel. De naam verwijst naar de verdwenen kerktoren. Deze is nog in miniatuur te zien als makelaar op de topgevel van de boerderij.

Boerderij Het Torenhuis

Beeld: pa3ems via Wikimedia Commons

Boerderij Het TorenhuisBoerderij Het Torenhuis

Publicatiedatum: 23/06/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.