Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De vergeten Fashion Week

De Amsterdam International Fashion Week is sinds 2004 uitgegroeid tot een internationaal bekend evenement dat twee keer per jaar wordt georganiseerd. Veel minder bekend is dat de AIFW een voorganger had in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw.

Catwalkshows

Backstage is het een drukte van belang. Modellen hebben maar een halve minuut om zich om te kleden. Kleedsters wurmen zich tussen de kledingrekken door om de meisjes te helpen. De geur van haarlak verspreidt zich als een verstikkende walm door de ruimte. De ontwerper krijgt bijna een zenuwzinking. Maar daar is in de spotlights niets van terug te zien. Bekende Nederlanders zitten op de voorste rij en de modellen schrijden gracieus de catwalk over in de meest betoverende ontwerpen. Het hele Westergasterrein staat in het teken van mode en glamour. Het is Amsterdam International Fashion Week, sinds 2004 een drukbezocht evenement. Weinig mensen weten echter dat de AIFW een voorloper had. Hoe is het ooit begonnen?

Fashion Week 1951. Beeld: http://www.geschiedenis24.nl/

Amsterdam als modestad

Vanaf de jaren dertig verhuisden veel modeateliers van Berlijn naar Amsterdam. Amsterdam werd steeds meer een centrum voor damesconfectie. In 1947 organiseerde de Nederlandse Damesconfectie Industrie voor het eerst een Fashion Week in Amsterdam, voor haar buitenlandse afnemers. Modeshows vonden plaats in ateliers en grote openbare gebouwen als het Concertgebouw, Modehuis Hirsch op het Leidseplein of het Hilton Hotel.

Kranten uit het hele land deden verslag van het evenement en gaven er mode-adviezen bij. Ook het Polygoon Journaal, een Nederlands bioscoopjournaal, besteedde er aandacht aan. Het evenement vond in de jaren veertig en vijftig twee keer per jaar plaats. Over de periode daarna is weinig bekend. Maar de Fashion Week zou in het nieuwe millennium een wedergeboorte meemaken.

Modeshow 1957. Beeld: Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Mode in de Westergasfabriek

De Amsterdam international Fashion Week (AIFW) werd voor het eerst georganiseerd in 2004. Het begon klein, met drie catwalkshows. De organisatoren wilden Amsterdam op de kaart zetten als modestad. De Westergasfabriek werd gezien als de ideale locatie voor dit idee. Twee keer per jaar vormt deze plek het centrum van de Nederlandse mode-industrie. Er vinden tijdens de Fashion Week shows, beurzen, presentaties, lezingen en feesten plaats. Het is een kweekvijver voor opkomende talenten, zowel ontwerpers als modellen. De AIFW is van een bescheiden initiatief uitgegroeid tot een internationaal bekend evenement en trekt veel publiek en pers.

Auteur: Aby Grupstra.

Publicatiedatum: 20/04/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.