Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De verborgen Oosterkerk

De Westerkerk is misschien wel de bekendste kerk van Amsterdam. En ook kennen de meeste mensen wel de Zuiderkerk. Iets minder bekend is de Noorderkerk, maar velen zullen wel op de Noordermarkt zijn geweest om plaats te nemen in één van de vele cafés in de Jordaan of om te winkelen op de lappenmarkt. Maar de Oosterkerk, die is er ook nog.

Verborgen

De Oosterkerk heeft altijd in de schaduw gestaan van andere kerken. Dat ligt deels aan de ligging: op de Oostelijke Eilanden. Dit gedeelte is altijd geïsoleerd geweest ten opzichte van de stad. Het lag letterlijk buiten de dijken (de Hoogte Kadijk) en een eind van het bruisende centrum. Een dominee die moest preken in de Oosterkerk kreeg niet voor niets een sleepkoets ter beschikking. En tot slot is de Oosterkerk ook letterlijk verscholen: achter de grote bomen van de Wittenburgergracht.

De Oosterkerk en scheepswerf ‘Het Wapen van Amsterdam’ gezien over de Kattenburgervaart vanuit het westen

Oostelijke eilanden

De Oosterkerk is gebouwd in 1671 op Wittenburg. Daarvoor moest men naar een houten preekschuur, maar die werd al snel te klein en moest wijken voor de bouw van een sluis. De Oostelijke eilanden waren op dat moment het centrum van de Amsterdamse scheepsbouw. Hier lagen de werven en pakhuizen van de Verenigd Oost-Indische Compagnie en de Admiraliteit. Het gebied bestond uit een aantal aangeplempte eilanden: Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg.

De werf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie met het Oost-Indisch Zeemagazijn op het eiland Oostenburg

Daniel Stalpaert

De Nederlands Hervormde Kerk liet stadsbouwmeester Daniël Stalpaert tekenen voor het ontwerp. In de loop van de jaren is het gebouw meerdere malen aangepast, omdat er onvoldoende tegendruk was voor de bogen en gewelven. In 1962 werd de kerk buiten gebruik genomen en raakte het gebouw in verval. Na jarenlange leegstand kwam een restauratie. In 1985 is de kerk weer in gebruik genomen als kantoor voor diverse maatschappelijke instellingen.

De Ooster Kerk, begonnen anno 1669. De eerste Predikatie daar in gedaan op Kersdag 1671, Collectie Stadsarchief Amsterdam, Afbeeldingsbestand 010097004308

Publicatiedatum: 07/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.