Verborgen
De Oosterkerk heeft altijd in de schaduw gestaan van andere kerken. Dat ligt deels aan de ligging: op de Oostelijke Eilanden. Dit gedeelte is altijd geïsoleerd geweest ten opzichte van de stad. Het lag letterlijk buiten de dijken (de Hoogte Kadijk) en een eind van het bruisende centrum. Een dominee die moest preken in de Oosterkerk kreeg niet voor niets een sleepkoets ter beschikking. En tot slot is de Oosterkerk ook letterlijk verscholen: achter de grote bomen van de Wittenburgergracht.
Oostelijke eilanden
De Oosterkerk is gebouwd in 1671 op Wittenburg. Daarvoor moest men naar een houten preekschuur, maar die werd al snel te klein en moest wijken voor de bouw van een sluis. De Oostelijke eilanden waren op dat moment het centrum van de Amsterdamse scheepsbouw. Hier lagen de werven en pakhuizen van de Verenigd Oost-Indische Compagnie en de Admiraliteit. Het gebied bestond uit een aantal aangeplempte eilanden: Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg.
Daniel Stalpaert
De Nederlands Hervormde Kerk liet stadsbouwmeester Daniël Stalpaert tekenen voor het ontwerp. In de loop van de jaren is het gebouw meerdere malen aangepast, omdat er onvoldoende tegendruk was voor de bogen en gewelven. In 1962 werd de kerk buiten gebruik genomen en raakte het gebouw in verval. Na jarenlange leegstand kwam een restauratie. In 1985 is de kerk weer in gebruik genomen als kantoor voor diverse maatschappelijke instellingen.
Publicatiedatum: 07/05/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.