Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De moord op Floris V

Floris de Vijfde, geboren op 24 juni 1254, is een bekend figuur uit de vaderlandse geschiedenis. Toen zijn vader Willem II overleed was Floris pas twee jaar oud. Totdat hij zelf zou kunnen regeren waren drie regentschappen nodig. Door een slechte verstandhouding met edelen kreeg Floris V de bijnaam ‘Der keerlen god', de god van de boeren. Deze slechte relatie leidde uiteindelijk tot de moord op Floris V in 1296.

Het voorspel

Al vanaf het moment dat Floris aantrad als Graaf van Holland wilde hij net als zijn vader zijn macht vergroten. Dit leidde tot verschillende aanvallen en opstanden. Om de opstandige boeren tevreden te stellen moest hij ze voorrechten verlenen die hen beschermden tegen adellijke heren. Floris wist zijn macht op deze manier flink uit te breidden. Dit ging echter niet zonder vijanden te maken. Er bestond wrok bij de gebroeders van Amstel die benadeeld waren door Floris V en de buitenlandse politieke situatie leidde tot meer tegenstand onder hooggeplaatste edelen, toen Floris kant koos van de Fransen tegen de Engelse koning.

De ontvoering

Ontevreden edelen bedachten het plan Floris te ontvoeren en hem te vervangen door Jan I. Op 23 juni 1296 verbleef de graaf in Utrecht. Er werd een complot gesmeed waarbij Floris gevraagd werd voor een valkenjacht, om hem vervolgens te ontvoeren. Het plan werd tot uitvoering gebracht. Toen Floris Utrecht uitreed werd hij tegengehouden en ontvoerd. Hij dacht eerste dat het een grap was, maar werd vervolgens gevangen gezet in zijn eigen Muiderslot.

Graaf Floris V wordt op zijn paard vermoord bij Muiden in 1296. Links op de achtergrond het Muiderslot. Vervaardigers: Dubourg, Louis Fabritius (1693-1775), Tanjé, Pieter (1706-1761). Beeld: Noord-Hollands Archief

De dood van Floris V

De boerenbevolking hoorde van de ontvoering van Floris en trok naar het Muiderslot. De geschrokken gijzelnemers vertrokken met de graaf richting Muiderberg, maar de doorgang werd belemmerd. Dit leidde tot paniek en toen Floris probeerde te vluchten, belandde hij met paard en al in de sloot, waar hij werd gedood door de gijzelnemers. Legenden vertellen dat Floris nog niet dood was en hij zijn laatste adem uitblies in een huis in Muiderberg, dat vanaf toen Florisberg werd genoemd.

Publicatiedatum: 30/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.