De kunstenaar van de sneeuw

Koningin Wilhelmina kocht in 1929 een groot doek van hem aan van Blaricum in de sneeuw.  Het grote schilderij werd gehangen in Paleis Noordeinde in Den Haag. David Schulman was een bekend en geliefd kunstenaar. In een impressionistische stijl schilderde hij het Gooise landschap.

Book 1 min

 

De Hut van Mie aan het Mauvezand in Laren door David Schulman (1881-1966)

De Hut van Mie aan het Mauvezand in Laren door David Schulman (1881-1966) Foto: Zuydwal Veilingen

De Hut van Mie stond aan het Mauvezand in Laren. Hier woonde Mie Rigter met haar man Toon Schaapherder en zeven kinderen. De man van Mie was liever lui dan moe. Hij hield wel van een slokje. Nadat hij weer eens teveel had gedronken was Toon in slaap gevallen langs de trambaan. Terwijl hij zijn roes lag uit te slapen reed de tram over zijn rechterarm.

Het gezin was zwaar gedupeerd. De huur kon niet meer worden betaald en de familie werd op straat gezet. Gelukkig was er mijnheer Insinger, eigenaar van het landhuis Larenberg, die zich het lot van het arme gezin aantrok.
Hij zorgde ervoor dat aan het Mauvezand een eenvoudig hutje werd neergezet waar het gezin kon wonen.

Mie was een belangrijk schidersmodel. Tal van kunstenaars waaronder Ferdinand Hart Nibbrig hebben haar vastgelegd. Ook is zij op talloze prentbriefkaarten afgebeeld, vaak poserend voor haar huis.

Toon Schaapherder overleed en Mie ontmoette Hendrik Calis. Het gezin bleef aan het Mauvezand wonen.  Mie overleed in 1935. De Hut werd nu gebruikt als onderkomen voor vee. Het Goois Natuurreservaat werd eigenaar van de hut. Ondanks dat de hut nog eens is gerestaureerd verkeerde het in de jaren zestig in deplorabele staat en de hut werd gesloopt.

De Hut van Mie is nog steeds een begrip in Laren. Veel Laarders kennen het verhaal en kunnen precies aanwijzen waar de Hut aan het Mauvezand heeft gestaan.

 

Boerderijen in Laren door David Schulman (1881-1966). Foto Zuydwal Veilingen

Boerderijen in Laren door David Schulman (1881-1966). Foto Zuydwal Veilingen David Schulman was een bekend Goois kunstenaar. Bij voorkeur schilderde hij het winterse Gooi.

Publicatiedatum: 25/10/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN