Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De kerk van Kwadijk

In de kerk van Kwadijk vond ooit een belangrijke historische gebeurtenis plaats. Op 20 september 1959 werd hier de eerste vrouwelijke predikant binnen de Nederlandse Hervormde Kerk aangesteld. De eerste dienst van ds. mej. I.C. Jansen vond plaats onder grote belangstelling van de nationale pers. Zo schreef Het Parool: “Een sympathieke jonge vrouw in een toga die haar niet misstond.” Een paar jaar later, op zondag 10 maart 1963, werd een dienst onder leiding van ds. Jansen waarin drie kinderen werden gedoopt zelfs rechtstreeks op de radio uitgezonden.

Radio-uitzendingen

Een paar jaar later volgde opnieuw een radio-uitzending vanuit de kerk. Op 7 januari 1966 ‘sprak’ het orgel via de stem van de in die jaren bekende cabaretier André Carrell (de vader van Rudi Carrell) de radioluisteraars toe: “Nou mensen, dat is toch wat, dat je als onbelangrijk orgel zo onverwacht voor de radio komt. Ik ben nu honderd jaar, maar dat had ik nooit gedacht.” Het gaat hier om een orgel gebouwd door de bekende Amsterdamse orgelbouwer Pieter Flaes. Vanaf 1866 vult dit instrument de kerk met zijn klanken. Een tweetal fragmenten uit deze radio-uitzending is hieronder te beluisteren.

De Nederlands Hervormde Kerk van Kwadijk. Beeld: Oudheidkundig Genootschap Oud-Quadyck.

Met de boot naar de kerk

Terug naar het ontstaan van de kerk. Rond 1300 was er al sprake van een dorp met kerk genaamd Cadyc. Op zestiende-eeuwse tekeningen is te zien dat het kerkje op een eiland lag. Pas omstreeks 1700 kwam er een bruggetje; voor die tijd maakten de kerkgangers de oversteek per boot! De verdwenen zestiende-eeuwse éénbeukige kruiskerk leek erg op die van Oosthuizen, die nog steeds te bewonderen is. Het oude Kwadijker kerkje werd in 1835 vervangen door een zaalkerkje met een bescheiden houten toren. De eerste steen werd gelegd door de tienjarige Jan Dirksz Kwantes. De herdenkingssteen bij de ingang getuigt daar nog van.

Het Flaesorgel. Beeld: Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK).

Hergebruik van oorspronkelijke objecten

Bij de bouw van de nieuwe kerk werd dankbaar gebruik gemaakt van materialen, afkomstig uit de oude kerk. Voor de nieuwe vloer werden de zerken uit de vorige kerk gebruikt. De originele zeventiende-eeuwse preekstoel kreeg in de nieuwe rechthoekige kerkruimte opnieuw een prominente plek. Ook enkele achttiende-eeuwse objecten zijn hergebruikt, zoals het doophek, de koperen lezenaar en de doopboog. Deze maken nog steeds deel uit van het interieur van de kerk.

Het torentje van de kerk van Kwadijk. Beeld: Stichting Oud Hollandse Kerken (SOHK).

Top tien trouwlocatie

De kerkzaal is van binnen licht en intiem. Dit maakt het tot een mooie locatie voor activiteiten en evenementen. In 1982 kwam de kerk in eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK). Deze stichting heeft de kerk gerestaureerd en geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik (1986). De actieve plaatselijke commissie houdt de kerk sindsdien open met vele activiteiten. Naast kerkdiensten wordt het kerkje gebruikt voor culturele evenementen. De kerk is een officiële trouwlocatie van de gemeente Zeevang. Het fraai gelegen kerkje behoort zelfs tot de top tien trouwlocaties in Nederland!

Lamp in het interieur van de kerk. Beeld: Stichting Oud Hollandse Kerken (SOHK).

Auteur: Margreet Lenstra (Oudheidkundig genootschap Oud-Quadyck) en Redactie ONH i.s.m. SOHK.
Omslagfoto: De kerk van Kwadijk. Foto: Dqfn13, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Publicatiedatum: 03/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.