Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De ijverige maire van Enkhuizen

In september werden alle Noord-Hollandse steden die een bezoek van Napoleon konden verwachten, geïnformeerd over een mogelijke komst van de Keizer. Naast diverse standaardvoorwaarden waaraan een plaats moest voldoen, was er een bepaalde mate van vrijheid met welke eer men Napoleon zou ontvangen. Enkhuizen koos voor een goed verzorgde erewacht; een Garde d’Honneur.

De maire (burgemeester) en zijn adjuncten hadden het zich zo mooi voorgesteld. Zodra het bericht zou komen dat Napoleon de stad binnen afzienbare tijd zou bezoeken moesten op de Kaasmarkt de paarden, rijtuigen en de Garde d’Honneur van vijftig man, verzameld worden. Hiertoe deed maire Van der Willigen de volgende oproep:

Westfries Archief, toegangsnr. 0120 – Oud Archief stad Enkhuizen 1353-1815 (1872), inv. nr. 1994 – Stukken betreffende de ontvangst van Keizer Napoleon Bonaparte bij zijn eventuele komst naar Enkhuizen in oktober 1811.

Deelname aan de Garde d’Honneur was dus vrijwillig. De stad had de lat daarmee echter wel erg hoog gelegd want het beschikte helemaal niet over een mooi aangeklede garde. Op 25 september schrijft de maire aan de ‘Onder Prefect van het arrondissement Hoorn in het Departement van de Zuiderzee’ het verblijf van de Keizer te willen veraangenamen door een Garde d’Honneur op te stellen. Hiervoor zijn vijftig geweren en sabels met draagbanden nodig. Aan de onderprefect wordt gevraagd of hij hierbij zou willen helpen. Niets dan het beste voor de keizer uiteraard.

Helaas was het werk allemaal voor niets geweest. Napoleon is nooit gekomen en het plein bleef leeg.

Auteur: Emmie Snijders

Bronnen:

  • Westfries Archief, toegangsnr. 0120 – Oud Archief stad Enkhuizen 1353-1815 (1872), inv. nr. 1994 – Stukken betreffende de ontvangst van Keizer Napoleon Bonaparte bij zijn eventuele komst naar Enkhuizen in oktober 1811.
  • Noord-Hollands Archief, toegangsnr. 15 – Arrondissementsbesturen van Amsterdam, Haarlem, Hoorn en Alkmaar, 1811-1815, inv. nr. 587 – Stukken betreffende het bezoek van Keizer Napoleon aan plaatsen in het arrondissement Hoorn in oktober 1811.

Publicatiedatum: 07/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.