De maire (burgemeester) en zijn adjuncten hadden het zich zo mooi voorgesteld. Zodra het bericht zou komen dat Napoleon de stad binnen afzienbare tijd zou bezoeken moesten op de Kaasmarkt de paarden, rijtuigen en de Garde d’Honneur van vijftig man, verzameld worden. Hiertoe deed maire Van der Willigen de volgende oproep:
Deelname aan de Garde d’Honneur was dus vrijwillig. De stad had de lat daarmee echter wel erg hoog gelegd want het beschikte helemaal niet over een mooi aangeklede garde. Op 25 september schrijft de maire aan de ‘Onder Prefect van het arrondissement Hoorn in het Departement van de Zuiderzee’ het verblijf van de Keizer te willen veraangenamen door een Garde d’Honneur op te stellen. Hiervoor zijn vijftig geweren en sabels met draagbanden nodig. Aan de onderprefect wordt gevraagd of hij hierbij zou willen helpen. Niets dan het beste voor de keizer uiteraard.
Helaas was het werk allemaal voor niets geweest. Napoleon is nooit gekomen en het plein bleef leeg.
Auteur: Emmie Snijders
Bronnen:
- Westfries Archief, toegangsnr. 0120 – Oud Archief stad Enkhuizen 1353-1815 (1872), inv. nr. 1994 – Stukken betreffende de ontvangst van Keizer Napoleon Bonaparte bij zijn eventuele komst naar Enkhuizen in oktober 1811.
- Noord-Hollands Archief, toegangsnr. 15 – Arrondissementsbesturen van Amsterdam, Haarlem, Hoorn en Alkmaar, 1811-1815, inv. nr. 587 – Stukken betreffende het bezoek van Keizer Napoleon aan plaatsen in het arrondissement Hoorn in oktober 1811.
Publicatiedatum: 07/10/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.